Uncategorized

Kako je ministar Forto “pogurao” Dodikovu firmu koja je završila na “crnoj listi”…

U ime Ministarstva Ugovor je potpisao ministar Edin Forto, a u ime Konzorcija direktor kompanije Sirius 2010, Momčilo Đukić – navedeno je u tadašnjem saopćenju Ministarstva.

Kompanija Sirius 2010 jedna je od sedam koje su jučer stavljene na crnu listu SAD-a. Upravo je kompanija Sirius 2010 nosilac Konzorcija s kojim je Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Edin Forto (Naša stranka) u januaru ove godine potpisalo ugovor vrijedan oko 25,8 miliona KM, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV).

Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionirao je dvije osobe i sedam kompanija koje se povezuju sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska.
Navedeno je, između ostalog, da je Sirius 2010 d.o.o. Banja Luka (Sirius) informatička kompanija koja posluje unutar mreže porodice Dodik.- Uz Prointer i Kalderu, Sirius je u BiH poznat po unosnim državnim poslovima.

Prointer i Sirius zajedno pružaju IT robu i usluge organizacijama širom RS-a i vlada BiH, dok Kaldera primarno posluje u inžinjerskom sektoru – navodi se u saopćenju.

Konzorcij s kojim je 3. januara Ministarstvo komunikacija i prometa BiH potpisao vrijedan ugovor čine kompanija Sirius 2010, kao nosilac Konzorcija, te Odašiljači i veze Zagreb, kao član Konzorcija.

BiH neće više biti jedina zemlja u Evropi koja nije pokrivena digitalnim signalom, izjavio je ovo ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto nakon potpisivanja Ugovora za nabavku opreme za digitalni prijenos i emitiranje Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, čija je vrijednost 25,8 miliona KM bez PDV-a.

Ugovor su potpisali Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Konzorcij koji čine kompanija Sirius 2010, kao nosilac Konzorcija, te Odašiljači i veze Zagreb, kao član Konzorcija.

U ime Ministarstva Ugovor je potpisao ministar Edin Forto, a u ime Konzorcija direktor kompanije Sirius 2010, Momčilo Đukić – navedeno je u tadašnjem saopćenju Ministarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button