Vijesti

Sjednica Parlamenta u četvrtak: Smjena Nenada Nešića na dnevnom redu zbog negiranja genocida i vrijeđanja žrtava

Na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH koja će biti održana u četvrtak 20. juna naći će se i Inicijativa za rekonstrukciju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine odnosno prijedlog smjene ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenada Nešića. Predlagač ove tačke je poslanički Klub SDA kojeg čine Šerif Špago, Edin Ramić, Safet Kešo, Amor Mašović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Šemsudin Dedić i Midhat Čaušević.

U inicijativi se navodi da je Nenad Nešić 21. maja u emisiji Ćirilica sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji uvrijedio sve žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid.

“Imenovani je ovim istupom postao potencijalno i počinilac krivičnog djela propisanog članom 145a stav 1, stav 3, stav 4, stav 5 i stav 7 Krivičnog zakona BiH za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju najmanje tri godine.

Iz Kluba SDA ranije su istakli da od poslanika ostalih parlamentarnih stranaka, naročito onih koji su glasali za Nešićevo imenovanje na poziciju ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, očekuju da podrže navedenu Inicijativu.

Iako za Nešićevu smjenu vjerovatno neće biti glasova zastupnika iz Rs, bit će ovo prilika i da se jasno izjasne zastupnici stranaka trojke čiji su lideri hvalili Nešića kako je najbolji ministar iz Rs-a u Vijeću ministara BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button