Vijesti

ZUKAN HELEZ: Zahiragiću imam samo jedan roditeljski savjet

Neopterećen prozivkama kroz medije, Helez nam najprije mirno govori kako je u Rumuniju došao s ciljem da predstavi namjensku industriju naše zemlje koja trenutno ima najveći potencijal da bude generator razvoja BiH.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez javio se iz glavnog grada Rumunije.

Neopterećen prozivkama kroz medije, Helez nam najprije mirno govori kako je u Rumuniju došao s ciljem da predstavi namjensku industriju naše zemlje koja trenutno ima najveći potencijal da bude generator razvoja Bosne i Hercegovine.

Na naš upit da li će odgovoriti na prozivke zastupnika SDA Harisa Zahiragića, ali i svog zamjenika Aleksandra Goganovića, ministra vanjske trgovine i odnosa Staše Košarca, Helez poručuje da se nema kada time baviti.

“Zahiragiću mogu samo dati jedan roditeljski savjet, da se pobrine za svoje mentalno zdravlje i da povede računa o javnom nastupu”, poručio je Helez.

Helez je, podsjećamo, u proteklom periodu posjetio kompaniju Igman d.d. Konjic, zaokruživši time obilazak svih bh. fabrika namjenske industrije, a kao šlag na kraju svih obilazaka predstavio je prvu pušku proizvedenu u BiH.

“Podigli smo sve te firme namjenske industrije, od kojih su mnoge bile pod stečajem. Sada se u njima dijeli redovno plata, pa čak i regres. To su sada najmodernije firme koje su kupile opremu od država EU, evo prvi Binas”, rekao je Helez za “SB”.

Da je namjenska industrija generator razvoja Federacije BiH, pokazuje i povećanje obima proizvodnje, zbog čega je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije dalo saglasnost Binasu da u radni odnos primi još radnika.

“To je godinama stajalo pod vlašću SDA, a sada povećavamo i izvoz, prodaju… To nam je potrebno svima, tako bi rastao PDV i punio budžet i u RS-u i u FBiH”, prokomentirao nam je Helez navodeći da mu nije jasno da li su svi verbalni napadi na njega izazvani ljubomorom i zbog čega je tako.

“Meni nije jasno da ti može stranka biti ispred države, za ovo svima treba da nam je stalo”, poručio je Helez.

Na naš upit da li će predstaviti i prvu pušku proizvedenu u BiH u Rumuniji, rekao je da ima dogovorene sastanke sa ministrima skoro svih zemalja Evropske unije koje su zainteresirane za kupovinu, naročito zemalja koje strahuju od mogućeg rata sa Rusijom poput Njemačke, Austrije itd.

“Njima treba sat vremena da proizvedu 200 komada, to je odlično”, priča nam Helez komentirajući da napadi na njega dolaze i dok traju ozbiljni napadi na državu.

“NATO kaže da su Dodikovi napadi ozbiljni, utjecaj Putina, samo je njima problem što kupujemo helikopter, što imamo dronove, puške…”, rekao je Helez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button