Vijesti

ADVOKAT “POKOPAO” DODIKA: Priznaje Ustavni sud BiH kad ne brani predsjednika

Goran Bubić, advokat iz Banje Luke koji pred Sudom BiH brani Milorada Dodika između ostalog i od optužbi da je 7. jula 2023. godine donio Ukaz, o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u entitetu RS uprkos tome što je visoki predstavnik Christian Schmidt 1. jula 2023. poništio taj zakon , itekako poštuje i priznaje Ustavni sud BiH, iako u javnosti gorljivo brani postupak svog klijenta i govori ono što je milo Dodikovim ušima

Naime, uvidom u Odluku Ustavnog suda BiH o dopustivosti i meritumu u predmetu Nenad Dušanić, može se uočiti da je apelaciju u ovom slučaju podnio upravo advokat Goran Bubić čije ime Sud navodi kao advokata apelanta.

Iz ove odluke je vidljivo da je Bubić apelaciju Ustavnom sudu BiH u slučaju drugog klijenta podnio 24. augusta 2023.godine, znači 10 dana nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika čiji je on advokat i iz perioda prije potvrđivanja optužnice.

I dok je Bubić za medije govorio da nema ništa sporno u Dodikovim ukazima objavljenim u Službenom glasniku RS-a od kojih se jedan odnosi i na to da se odluke Ustavnog suda BiH neće objavljivati i provoditi u entitetu RS, on sam se obraćao istom tom sudu i čekao odluku od tog Suda, iako je njegov „najvažniji“ klijent Milorad Dodik i predsjednik RS donio ukaz o tome da se odluke Ustavnog suda ne priznaju u manjem bh. entitetu!

Zanimljivo je da je Bubić kao advokat Nenada Dušanića, apelaciju Ustavnom sudu BiH u augustu prošle godine podnio protiv Rješenja Vrhovnog suda Republike Srpske i Rješenja Okružnog suda u Banjoj Luci – Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika privrednog kriminala.

Faksimil dijela Odluke Ustavnog suda BiH iz koje se vidi da je Bubić podnio apelaciju za Dušanića

Bubić je pred Ustavnim sudom BiH u apelaciji osporavao rješenje pravosudnih institucija RS-a o određivanju pritvora Dušaniću, kao i odbijanje njegove žalbe na to rješenje, no Ustavni sud BiH je odlučio da je apelacija neosnovana.

Sudar politike s kodeksima, etikom i licemjerjem

Inače, Dušanić je bivši direktor šumskog gazdinstva „Borja“ Teslić optužen za primanje mita na toj poziciji na koju ga je imenovao SNSD, a kada je uhvaćen u primanju novca, SNSD ga se odrekao i isključio iz stranke.

No, to za advokata Gorana Bubića nije bila smetnja, pa u slučaju šefa SNSD-a „vrti ploču“ o pravu da se odluke Ustavnog suda BiH ne provode u RS-u, a u slučaju bivšeg SNSD-ovca Dušanića advokat Bubić je pokazao da uprkos stavu i odlukama „velikog vožda“ priznaje Ustavni sud BiH i njegove odluke, što i jeste jedini ustavni i zakoniti stav.

Ne sporeći pravo advokatima da za novac brane svoje klijente pravnim sredstvima, ipak se mora primijetiti i spočitati im da često podržavaju i politički narativ svojih branjenika, što je Bubić u slučaju Dodika bezbroj puta pokazao proteklih mjeseci izlazeći iz okvira etiččkih kodeksa advokatskog poziva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button