SvijetVijesti

Dodik: Narativ u njemačkim medijima isti kao za vrijeme raspada Jugoslavije

Predsjednik Republike srpske Milorad Dodik rekao je da narativ o BiH i regionu, koji se njeguje u njemačkoj štampi nije puno odmakao od narativa iz 90-ih i raspada Jugoslavije, u čemu je Njemačka imala najvažniju ulogu.

– Danas, 30 godina kasnije, opet dobri i loši momci, ovoga puta po osnovu odnosa s Ruskom Federacijom. Na zahtjev SAD, Njemačka je aktivno u ratu Rusa i Ukrajinaca, protiv Ruske Federacije, i to učešće i posljedice toga jednom će morati objašnjavati svom narodu. Mediji će, siguran sam, tada morati da pojašnjavaju što su o tome šutiti, a na dnevnom redu su držali druge i za njemačko društvo manje važne teme – istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše pisanje njemačkih medija da je predsjednik Rs-a svoju politiku najodlučnije usmjerio ka Moskvi, te da se dominacija Srbije na Balkanu mora slomiti, Dodik je rekao da koliko je jak njemački interes za Balkan pokazuje i medijski prostor koji je dat izvjesnom Muameru Bećiroviću, očigledno bosanskom muslimanu, koji ni manje ni više priziva njemačku okupaciju Balkana u 21. vijeku i slom, kako kaže, srpske dominacije.

– To nije ništa drugo nego reafirmacija ideje o uništenju Srbije koja je stara više od jednog vijeka. Znamo kako su se u pokušaju realizacije te ideje proveli i Austrougari i Nijemci. Ako bi Njemačka vladala, kaže Bećirović, red bi se vratio na Balkan. Po kom osnovu bi Njemačka ovdje došla i vladala, o tome ni riječi, kao što nema riječi o tome kako je i zašto samo u prošlom vijeku Njemačka oružjem dva puta pokušala da zavede red na ovim prostorima. Svi znano kako je to završilo – naveo je Dodik.

Zanimljivo je, naglasio je predsjednik Srpske, da se njemačka štampa ne bavi državama zapadnog Balkana kao suverenim zemljama u kojima bi trebalo da odlučuju oni koji su birani na izborima.

– Ovako se bave lažnim visokim predstavnikom koji je nelegalno u BiH i potencijalnom okupacijom Balkana od Nijemaca. Ne mogu da ne primijetim i pad kvaliteta u izvještavanju s ovih prostora u njemačkim medijima. Nije u pitanju samo nametanje narativa, u pitanju su elementarni propusti, nepoznati ranijim medijskim napisima u Njemačkoj – ocijenio je Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button