Vijesti

Bojkot prijema Ambasade Azerbejdžana u Bosni i Hercegovini

Nakon što je Azerbejdžan bio suzdržan u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija tokom glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, ambasada te države u BiH suočena je s bojkotom!

Ova institucija zakazala je prijem za 27. maj, povodom Dana nezavisnosti Azerbejdžana

No, suočili su se sa odbijenicama koje se čak objavljuju na društvenim mrežama.

Analitičar Admir Lisica saopćio je da neće doći.

“Lični interes mi nikada nije bio imperativ, te koliko god neke odluke mogle biti teške, nemaju cijenu kada je riječ o istini i činjenicama.

Kalkuliranje sa genocidom nad Bošnjacima je crvena linija!”, istakao je on.

A odbijenicu je poslao i zastupnik u Federalnom parlamentu i predsjednik SDA Novi Grad Adnan Efendić.

“Primio sam Vaš poziv za prisustvovanje svečanosti povodom obilježavanja 106. godišnjice nezavisnosti Republike Azerbejdžan u hotelu Randon Plaza u, i želim izraziti svoju zahvalnost na pozivu.
Međutim, iz dubokog uvjerenja da Vaša država nije pokazala suosjećanje prema genocidu koji je počinjen u Srebrenici, moram Vas obavijestiti da se ne mogu odazvati na vas poziv”, napisao je Efendić u poruci Ambasadi Azerbejdžana.
On je bio sasvim jasan:

“Razlog za moje odsustvo proizlazi iz odluke Azerbejdžana da ne podrži Rezoluciju o genocidu.

Kao građanin BiH, smatram da je podrška ljudskim pravima i osuda genocida koji je počinjen nad mojim narodom od civilizacijskog značaja za cijeli svijet, a nama samo mala utjeha za ranu koja će zauvjek ostati u našim srcima. Stoga, u ovom trenutnu, doživljavam svoje sudjelovanje na događajima koji organizirate, suprotno mojim moralnim ljudskim vrijednostima”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button