Vijesti

Veterani iz VRS-a najavili sprečavanje Bošnjaka da kupuju zemlju kod Bijeljine

Udruženje veterana “Garda Panteri” objavilo je pa sa svoje Facebook stranice izbrisalo najavu da će organizovati protest u Novoj Janji u okolini Bijeljine, kako bi spriječili Bošnjake da kupuju kuće u ovom, kako su ga nazvali, “srpskom naselju”. Takve objave povratnike bošnjačke nacionalnosti ponovo uznemiruju i podsjećaju na zločine i napade koje su dožvjeli prvih godina povratka.

Petar Cvjetinović, predsjednik udruženja je potvrdio da će se okupiti članovi i simpatizeri “Pantera”, ali da će poslati i proglas svim mještanima kako bi ih upozorili na pokušaje kupovine srpske zemlje i imovine.

“Pazite, jedan čovjek da dođe u čisto srpsko naselje, koje ima skoro 600 srpskih kuća, i da kupi srpsku kuću. To je nama veoma sumnjivo”, kaže on.

Udruženje je na svom Facebook profilu u utorak ujutro objavilo proglas nakon što je jedna kuća prodata osobi bošnjačke nacionalnosti, objašnjava Cvjetinović.

“Nova Janja je čisto srpsko mjesto gde žive ljudi koji su proterani sa svojih ognjišta prodavati kuće nekim sumnjivim tipovima nije dobro“, napisali su na svom Facebook profilu, gdje su najavili “veliki skup u Novoj Janji”, kako bi spriječili prodaju imovine Bošnjacima.

Kazao je da u udruženju imao oko 170 porodica iz Nove Janje, naselja u koje su se doselile izbjeglice iz Smoluće, Tinje i Potpeća.

“Mi ćemo narod pozvati u centar da skrenemo pažnju da ne prodaju imovinu. Doći će do provokacija određenih. Ionako ima provokacija Janja – Nova Janja stalno. Zamislite, ja kupim u centru Janje i kažem: ‘Hoću da živim tu’”, kaže on.

“Garda” je objavu nakon razgovora uklonila sa svoje Facebook stranice.
Facebook objava Udruženja veterana “Garda Panteri”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button