Vijesti

FRA IVO MARKOVIĆ: Bosna je blagoslovljen prostor, volite jedni druge bez razlike u vjeri

Svećenik Bosne Srebrene i profesor Franjevačke teologije dr. Ivo Marković rekao je u emisiji Izvan okvira da su franjevci stoljećima Bosnu doživljavali kao blagoslovljen prostor i, prema njegovim riječima, velika većina danas je na isti način doživljava. On je u emisiji kritizirao odsustvo kajanja političkih elita zbog ratnih zločina počinjenih u prošlosti

Posebno je istakao kako je upozoravao na zločine Herceg-Bosne, i na ratnu politiku Hrvatske prema Bosni i Hercegovini koja je od Hrvata u BiH planirala stvoriti “dijasporu u svojoj zemlji.

“Mi franjevci imamo povijesni osjećaj, stvorena je tradicija. Franjevci su u ovako složenoj Bosni, i danas, i ranije govorili da je Bosna blagoslovljen prostor. Govorili su – volite jedni druge, bez razlike u vjeri. Bosanski franjevci to smatraju svetinjom“, rekao je fra Ivo Marković te dodao kako je – nažalost – prije i nakon rata bila dominantna hrvatska politika koja od Hrvata planirala napraviti dijasporu u svojoj zemlji.

“Ta politika nijekanja Bosne i okretanja hrvatskog naroda od Bosne, to je najopasnije što je ta politika napravila. Ipak, dešava se dobar zaokret, trebamo krenuti u dijalog o zajedničkim interesima. Bosna može biti predivan prostor zajedničkog života i vjerujem da će se ljudi ovdje vraćati”, dodao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button