Uncategorized

Christian Schmidt u izvještaju upozorava Vijeće sigurnosti UN na poteze vlasti u RS: Ove radnje bi mogle dovesti do de facto raspuštanja države Bosne i Hercegovine

Visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, u svom najnovijem izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, napisao je da je period izvještavanja od 16. oktobra do 15. aprila obilježen napretkom BiH (BiH) ka integraciji u Europsku uniju (EU), ali i nezapamćenim napadima na Opći okvirni sporazum za mir. Schmidt će sutra predstaviti izvještaj na sjednici Vijeća sigurnosti UN, a N1 je imao uvid u dokument. Schmidt je izvještaj poslao generalnom sekretaru UN, koji ga je proslijedio predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN te svim zemljama članicama.

Istakao je kako je 21. i 22. marta 2024. Europsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore o pristupanju s BiH. Vijeće je pozvalo Europsku komisiju da pripremi pregovarački okvir, koji će biti usvojen nakon završetka svih relevantnih koraka iz preporuke Komisije od 12. oktobra 2022. Odluka Europskog vijeća predstavlja prekretnicu u pogledu prilika koje se otvaraju za BiH, naglasio je Schmidt.

“Vlasti RS aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, kao i Dejtonski sporazum,” upozorio je Schmidt. Posebno je istakao vlasti Republike Srpske (RS) predvođene predsjednikom RS i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, koje „aktivno podrivaju državu BiH, njene nadležnosti i institucije, a time i Dejtonski sporazum.”

“Njihova prijetnja da paraliziraju državne organe blokiranjem njihovog rada i donošenja odluka ugrožava funkcionisanje države i njenu sposobnost da obavlja svoje odgovornosti. Njihova prijetnja da će jednostrano povući RS iz ustavnog, pravnog i institucionalnog okvira države – uključujući Oružane snage BiH te porezni, pravosudni i izborni sistem države – prijetnja je uspostavljanju paralelnog okvira RS. Svi politički čimbenici moraju izraziti svoje bezuslovno poštovanje prema Dejtonskom sporazumu i BiH, njenom državnom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. To poštovanje djelimično nedostaje,” naveo je visoki predstavnik.

Takođe je kazao kako su stranke vladajuće koalicije u Republici Srpskoj nastavile organizovati proteste na međuentitetskoj liniji između dva entiteta nazvane “Granica postoji”. Osim promovisanja ideje secesionizma, ovi protesti stvaraju podijeljeno okruženje sklono sigurnosnim incidentima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button