Vijesti

PROMJENE U VLADI FEDERACIJE BIH: Trojka i HDZ traže zamjenu za Isaka i Rimca

U posljednjih nekoliko sedmica šuška se o navodnoj ponudi Milorada Dodika predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću da pokrenu pregovore o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH i uklanjanju sarajevske Trojke s vlasti. Međutim, od Dodikovih političkih igara nije bilo ništa.

Sada se intenzivno špekulira o tajnoj rekonstrukciji Vlade FBiH u posljednjih nekoliko dana. Premijer Nermin Nikšić tvrdi da je situacija stabilna, ali informacije iz njegovog tima sugeriraju suprotno.

Dvojica ministara, Ramo Isak, ministar unutarnjih poslova, i dr. Nediljko Rimac, federalni ministar zdravstva, navodno su postali izvor problema i nepodnošljivi teret za federalnu Vladu.

Iz redova Trojke i HDZ-a tvrdi se da je Isak politička figura s tragikomičnim elementima, čija imenovanja osobe s kriminalnom i nasilničkom prošlošću zastrašujuće. Njegovi javni nastupi redovito izazivaju ogorčenje i sramljenje ne samo u javnosti, već i među političkim kolegama.

Ramo Isak je pokušavao nametnuti se kao “žestoki momak”, spreman uhapsiti Milorada Dodika na teritoriju RS-a, s čestim referencama na rat. Njegove izjave, poput spremnosti da postane “šehid” za BiH, prešle su granicu ukusa i razuma. Postavlja se pitanje koliko je vjerodostojan ministar koji se više fokusira na teretane i vožnju službenim helikopterom sa sinovima.

Dosta kritika se nataložilo, čini se da je odlučeno da Isak mora odstupiti. S druge strane, HDZ bi mogao biti zadovoljan jer bi s Isakom trebao otići i ministar zdravstva, Nediljko Rimac. Njegova tvrdoglavost oko imenovanja Ismeta Gavrankapetanovića na čelo Kliničkog centra u Sarajevu navodno je dovela do njegove smjene. Postoji špekulacija da će Čović odigrati prljavu igru protiv HDZ 1990 kako bi dobio Ministarstvo zdravstva, možda čak i uz trampu za imenovanje u Ustavni sud BiH.

Mali problem predstavljaju apetiti SDP-a, odnosno sive eminencije Damira Hadžića, aktualnog direktora hercegovačke kompanije AGRAM koji želi da   vršitelj dužnosti direktora KCUS-a Pilav dobije puni mandat.

Zanimljivo je da ‘nepoželjne’ stranke Snaga Naroda, koju u Zastupničkom domu federalnog Parlamenta zastupa ministrov sin Arnel Isak, djeluje zajednički sa zastupnicima HDZ-a 1990 na temelju sporazuma o saradnji.

Sarajevski kuloari otkrivaju pikanterije, ipak, treba sačekati da se čelnici vladajuće garniture i službeno očituju o mogućoj rekonstrukciji i sudbini ministara Isaka i Rimca. Nešto se čudno valja iza brijega i gdje ima dima, ima i vatre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button