Vijesti

SB “ANALIZA / GODINA PROĐE, REFORMI I BOLJEG ŽIVOTA NI NA VIDIKU: Ako se Nikšićeva Vlada može pohvaliti samo

SB “ANALIZA / GODINA PROĐE, REFORMI I BOLJEG ŽIVOTA NI NA VIDIKU: Ako se Nikšićeva Vlada može pohvaliti samo konceptom jednoglasnog usvajanja odluka, onda smo ozbiljno u nevolji.

Nikšić izbjegava razgovor o propuštenim prilikama poput fiskalnih zakona i Južne plinske interkonekcije. Prema riječima Admira Čavalića, treća propuštena prilika je depolitizacija i unapređenje javnih preduzeća i institucija prema preporukama MMF-a.

Vlada Federacije BiH je obilježila godinu dana rada sa samohvalom za jednoglasno donošenje odluka. Premijer Nikšić i ministri istakli su otvaranje pregovora s EU, usvajanje energetskih zakona i velike investicije u rudnik u Varešu. Međutim, penzioneri su dobili tek 1,5% povećanja, a plate radnika su nedovoljne uz nagli rast inflacije.

Admir Čavalić iz Stranke za BiH smatra da političko jedinstvo nije korisno ako ne donosi konkretne reforme i poboljšanja za građane i privredu. Vlada je propustila strateške reforme poput fiskalnih zakona i depolitizacije javnih preduzeća. Nedostaje holistički pristup reformama i transparentnost u radu Vlade.

Jedinstvo unutar koalicije nije korisno ako ne donosi rezultate. Opozicija nema dovoljno informacija o odlukama Vlade. Nedostaje analiza i transparentnost u donošenju odluka. Vlada je karakterizirana sporadičnim populizmom, a Parlament rijetko zasjeda.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button