Vijesti

Dodik se preračunao sa Izbornim zakonom RS, sada ga spašava Klub Bošnjaka – “Sve ovo nije u vinklu”

Aleksandra Pandurević, članica Predsjedništva SDS-a, ističe da je više nego jasno kako SNSD pokušava odugovlačiti s procedurom objavljivanja izbornog zakona RS-a.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog sadržaja izbornog zakona Republike Srpske i zakona o referendumu i građanskoj inicijativi. Budući da SNSD kontrolira Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske, postavlja se pitanje da li se na ovaj način pokušava kupiti vrijeme prije nego što izborni zakon ovog entiteta bude objavljen u Službenom glasniku.

Odluka o stavljanju veta na ovaj akt donesena je na elektronskoj sjednici, što dodatno čini situaciju čudnom. Pet od osam članova Kluba Bošnjaka podržalo je odluku o pokretanju veta, dok su protiv bili Srebrenka Golić, Aida Prešić i Igor Bošnjak. Sjednica Vijeća naroda na kojoj će biti odlučeno o zahtjevu Kluba Bošnjaka održat će se u narednim danima.

Članovi gradskih i opštinskih izbornih komisija bi do sada podnijeli ostavke da SNSD misli ozbiljno kada je u pitanju izborni zakon Republike Srpske. “Ukoliko Ustavni sud Republike Srpske odbije naš veto, što je izvjesno jer to je bila dosadašnja praksa, i ukoliko bi izborni zakon Srpske stupio na snagu, podnosioci apelacije mogu se obratiti Ustavnom sudu BiH sa privremenom mjerom. Ili visoki predstavnik može staviti zakon van snage kako ne bismo imali dva zakona za provođenje izbora”, kazao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, Alija Tabaković.

Delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, Adil Osmanović, tvrdi da Republika Srpska ne može devalvirati zakone donesene na nivou Bosne i Hercegovine, te da je pokušaj razvlašćivanja Centralne izborne komisije BiH. Naglašava da je Izbornim zakonom BiH eksplicitno definirana uloga i nadležnost CIK-a.


“Prilikom izmjena i dopuna izbornog zakona na nivou Republike Srpske, ako je to bio cilj, smatram da je trebalo tijesno surađivati sa CIK-om BiH i razmotriti što je nužno izmijeniti, a što ne bi trebalo mijenjati, što bi bilo u skladu s Ustavom i zakonom”, izjavio je Osmanović.

Podsjećamo da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, koji kontroliraju Savez nezavisnih socijaldemokrata s tri predstavnika koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci, uz po jednog iz Socijaldemokratske partije i stranke BH Zeleni, ima kontrolu. Pored toga, predsjedavajuća Vijeća naroda je Srebrenka Golić iz SNSD-a, koja se izjašnjava kao Bošnjakinja. Čak je i sam Tabaković, u decembru 2022. godine, prilikom konstituisanja Vijeća naroda Srpske, izjavio kako Klub Bošnjaka u VNRS-u “u predstojećem, četverogodišnjem mandatu neće imati parlamentarnu snagu da pokrene zaštitu nacionalnog interesa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button