Uncategorized

JURATOVIĆ: Rezolucija o Srebrenici je u korist Srba i biće usvojena

– Problem je što Dodik, a pogotovo Vučić žele da predstave tu rezoluciju Srbima tako da su oni kolektivno krivi za to što se desilo. Ne, nisu svi krivi. Nema kolektivne krivice, nego mora svako za sebe odgovarati, kaže Josip Juratović

Kao što je javljeno prije nekoliko dana, glasanje o rezoluciji o Srebrenici neće u Generalnoj skupštini UN-a neće biti održano 2. maja. Ova rezolucija se ne samo Bosni i Hercegovini nego i u Srbiji pokušava omalovažiti i koristi se za negiranje genocida, za vrijeđanje i živih i mrtvih.

Njemačka je pokretač, sponzor, zagovarač glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, a kao poznavaoca politike u Njemačkoj, EU pa i u BiH razgovarali smo sa Josipom Juratovićem, poslanikom SPD-a u njemačkom Bundestagu.

– To je tragedija. Žao mi je žrtava ne samo u Srebrenici nego i širom Bosne i Hercegovine koje još očekuju pravdu. Za mene je to perfidnost, ali (Aleksandar) Vučić sada kada je pred zidom, zloupotrebljava Srebrenicu kao izbornu kampanju za svoje lokalne izbore. To je toliko perfidno i jeftino. Taj čovjek što je dulje na vlasti, to je čvršće drži, a to su znakovi njegovog kraja. On to ne može dugo izdržati, to je strašan pritisak koji on doživljava. Nema više manevarskog prostora i mislim da je jako perfidno da bi se zadržao na vlasti, da moraš i to koristiti – žrtve, rekao je.

Juratović je podsjetio šta se desilo u Njemačkoj. I danas kada se spomene fašizam svi se zgroze, čak i radikalna desnica.

– Mi se ne osjećamo krivi za ono što se desilo, ali se osjećamo odgovornim svi da se to nikada više ne ponovi. To i treba da bude poruka rezolucije. Rezolucija će biti usvojena. Oni mogu prijetiti tu i oni mogu tražiti jurističke ili bilo koje druge argumente da se ne usvoji sad, jer je nešto možda pogrešno, nešto nedostaje, nije usklađeno, nije pravno, ali se ne može vječno odgoditi. Ona će se usvojiti. Ta rezolucija bi, prije svega, trebala ići u korist Srba. Onih čestitih ljudi koji nisu zločinci, jer jasno je u rezoluciji da nije kolektivna krivica. Problem je što Dodik, a pogotovo Vučić žele da predstave tu rezoluciju Srbima tako da su oni kolektivno krivi za to što se desilo. Ne, nisu svi krivi. Nema kolektivne krivice, nego mora svako za sebe odgovarati, ali se svi moraju osjećati odgovornim da spriječe da se ikada takvo nešto ponovi, zaključio je Juratović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button