Vijesti

Ramo Isak: Ne trebate strahovati od sukoba, mislio sam da je Dodik pismen

Dodik gubi kompas pod nogama i ima loše savjetnike. Vjerujem da na taj način on i slični ugrožavaju život starijih ljudi, koji su srčani bolesnici, koji završavaju u hitnoj jer se uznemire”
Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, u programu N1 poručio je građanima kako ne trebaju strahovati da će doći do sukoba i da o njihovoj sigurnosti brinu institucije i EUFOR.

Isak je također govorio i u vezi hapšenja uposlenika FUP-a u akciji “Black Tie 2” zaključujući kako se radi o montiranom procesu. Dodao je kako nije slučajno da su hapšenja napravljena u momentu kada imamo “jednu situaciju na prostoru Bih gdje neko želi napraviti destabilizaciju države”.

Dotakao se i organizovanja svečanog dočeka za v.d. direktora FUP-a Vahidina Munjića i šefa specijalne jedinice Mustafu Selmanovića, koji su nakon hapšenja u akciji “Black Tie 2” pušteni. Odgovorio je da li je time uticao na dalji tok istrage
Smatram da smo trebali ovo uraditi i ne smatram da se uticalo na bilo kakav način istrage Tužilaštva. Onaj ko je pratio ovaj slučaj, svaki građani koji koliko toliko poznaje pravo, mogao je sve zaključiti sam, a posebno osoba kao ja koji ima toliko iskustva veoma dobro zna o čemu se radi. Uskoro će se vidjeti šta je bila pozadina ovog predmeta, naveo je Isak, te dodao:

– Ako ste pratili suđenje mogli ste utvrditi da je kompletan ovaj predmet zasnovan na izjavama određenih uposlenika FUP-a koji su dovode u vezu sa određenim protuzakonitom radnjama. Njihove izjave su iskorištene da bi neko u ovom momentu lišio slobode navedene osobe kada imamo najavu rezolucije o Srebrenici 2. maja i kada imamo sve ove najave Dodika… kad imamo jednu situaciju na prostoru BiH gdje neko želi napraviti destabilizaciju. Također, kada imamo falsifikovano pismo kojim se građani pozivaju da izađu na administrativnu linuju
Bosna i Hercegovina se ne može pohvaliti zavidnom sigurnosnom situacijom. Političari zveckaju oružjem, a visoki čelnici iz entiteta Republika Srpska najavljuju “kineske zidove” nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN-u 2. maja
Isak je prokomentarisao ugroženu sigurnosnu situaciju i poslao poruku građanima.

– Moram biti neskroman, ali nisam zabrinut i mislim da ne trebaju biti zabrinuti niti građani. Ovo je populizam onih koji gube biračko tijelo. Dodik je oštetio institucije RS-a koje su dovedene do faze da jedva funkcionišu, da jedva pokrivaju plate i penzije. Jednostavno, žele skrenuti pogled javnosti sa pravih problema, ocijenio je Isak.

Prokomentarisao je Dodikovu izjavu da je uloga EUFOR-a da razgraniči strane u slučaju sukoba.
Ja sam mislio da je Dodik pismen, ali sad sam shvatio da nije. Treba pročitati Dejtonski mirovni sporazum i onda bi shvatio da nije tačno to što govori. Uloga EUFOR-a je da zaštiti mir. Ne postoje entitetske linije nego administrativne, a EUFOR ne može izaći na tu liniju nego na državnu granicu. Imaju institucije unutar Bosne i Hercegovine koje će poduzeti sve potrebne mjere da se zaštite građani. Dodik gubi kompas pod nogama i ima loše savjetnike. Vjerujem da na taj način on i slični ugrožavaju život starijih ljudi, koji su srčani bolesnici, koji završavaju u hitnoj jer se uznemire. Građani se ne trebaju prepadati. Nećemo dozvoliti montirane procese, kao što nećemo dopustiti niti Dodiku da ugrozi sigurnost. Rata u Bosni i Hercegovini neće biti još dugo i dugo godina. Zato sam došao u studio N1 u Banjoj Luci da to kažem. Mi smo spremni da branimo Bosnu i Hercegovinu ne od jednog ili drugog naroda, nego od svih onih koji žele nanijeti štetu građanim BiH, jasno je poručio.

Dotakao se i poziva Stranke za BiH Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane da počnu pripreme za odbranu države od Dodikovih prijetnji.

– Ministar sigurnosti je dobro izjavio – ko će to napasti BiH? To je stabilna i sigurna država, priznata. BIH se može braniti. Semir Efendić (predsjendik SBiH) je dobar načelnik, mislim da i dalje treba se baviti kanalizacijama i drugim načelničkim poslom, a da se ne bavi visokom politikom, poručio je Isak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button