Vijesti

U Vlasenici slave “Dan oslobođenja”, optuženik za rat*e zloč*ne poslao poruku “komšijama muslimanima”

Možemo živjeti u slozi, u dobrim komšijskim odnosima, ali u njihovim težnjama vidimo o bratskoj ljubavi nema šanse, rekao je Miroslav Pajić predsjednik Udruženja logoraša regije Birač

 

U Vlasenici su danas obilježene 32 godine od “oslobođenja ove opštine u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojem je poginulo više od 300 boraca i civila, te poslata poruka da je plaćena visoka cijena za slobodu, koju treba njegovati”.

“Dan oslobođenja Vlasenice” obilježava se nakon što je jučer u istom mjestu obavljena dženaza žrtvama agresije na BiH.

Predstavnici opštinske vlasti, boračke organizacije, porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, Udruženja logoraša, Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga, načelnici i gosti iz susjednih lokalnih zajednica položili su vijence na Vojničkom groblju i Trgu srpskih boraca, a u toku je svečana akademija u Domu kulture.

Predsjednik Skupštine Udruženja logoraša regije Birač Miroslav Pajić rekao je da se mora pokazati sabornost i istrajnost kako bi bilo sačuvano sve stečeno.

– Poručujem komšijama muslimanima da ne uzimaju našu istoriju, tradiciju i kulturu. Možemo živjeti u slozi, u dobrim komšijskim odnosima, ali u njihovim težnjama vidimo o bratskoj ljubavi nema šanse. Ovo što sada pokušavaju da nam pripišu, da smo genocidni narod, to je sramno. Dolivaju ulje na vatru kako bi naše borbe i žrtve bile uzaludne, izjavio je Pajić.

Presjednik Boračke organizacije Vlasenica Mile Simanić čestitao je građanima “Dan oslobođenja”, te se sjetio poginulih boraca koji su živote dali za RS

– Mi smo tada bili izazvani da Vlasenicu oslobodimo i preuzmemo stvar u svoje ruke jer su već bili napravljeni spiskovi onih koji će biti likvidirani. Morali smo da radimo munjevito. Vlasenica će uvijek biti naša i uvijek će nas ujedinjavati, rekao je Simanić.

Načelnik opštine Vlasenica i optuženik za ratne zločine Miroslav Kraljević rekao je da se “prije 32 godine spremao krvavi Veliki petak, ali se oslobođenje ove lokalne zajednice desilo 21. aprila 1992”.

– Drago mi je da danas naši stanovnici slave ovaj dan. U ovim danima se trebamo sjetiti svih onih koji su dali živote za Republiku Srpsku. Moramo čuvati svaki pedalj naše zemlje, natopljene krvlju. Trebamo o tome pričati časno i ponosno. Srpski narod je najstradalniji na ovom prostoru. I 1992. i danas samo čuvamo ono što je naše, izjavio je Kraljević i naglasio da “treba čuvati institucije Srpske”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button