Vijesti

NEBOJŠA VUKANOVIĆ UPUTIO APEL: “Patrijarh Porfirije da prestane da se bavi politikom i da drži leđa Dodiku i Vučiću

“Siguran sam da je ovo definitivan kraj Milorada Dodika koji teško da može izaći iz situacije. On samo ide iz jedne u drugu krizu.”

Apelujem na patrijarha Porfirija da prestane da se bavi politikom i da drži leđa Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću što uporno radi. Mislim da se na taj način crkva miješa u politiku, kaže u intervjuu Nebojoša Vukanović, poslanik u NSRS i predsjednik Za pravdu i red liste Nebojoša Vukanović.

Kako dodaje, patrijah sebi dozvoljava da bude neka vrsta figure u rukama moćnika i da često ima sastanke i sa Dodikom i sa Vučićem, ali i sa drugim političarima na vlasti

 

Šta se dešava sa prijavom koju ste podnijeli protiv Dodika i još nekih članova njegove stranke SNSD?

Morate shvatiti da je kod nas pravosudni sistem potpuno, nažalost, srastao sa organizovanim kriminalom i mafijom, i vladajuća stranka ima potpunu kontrolu nad radom pravosuđa, tako da suštinski, kao i bezbroj puta do sada, za mnoge korupcionaške afere, pljačku države, nikad niko nije odgovarao. Zato javnost u Srbiji treba da zna da je savjetnik Milorada Dodika i budući konzul u Rijeci BiH, Milan Mito Tegeltija, bio na čelu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Imenovao je zadnjih deseta godina tužioce i sudije i kad je uhvaćen u aferi, podnio je ostavku i postao je Dodikov savjetnik i time jasno pokazao u čijem interesu radi. I upravo zahvaljući toj činjenici da je Milorad Dodik, preko Tegeltije, uticao na izbor sudija i tužilaca podobnih, te pravosudni sistem kod nas ne funkcioniše. Tako da i od ove prijave, iako je Milorad Dodik javno na sjedici NSRS, meni prijetio, pozivao na linč, na nasilje, govorio da sam, bez ikakvog osnovna američki plaćenih, da me treba prebiti, prijetio da će sa mnom fizički računati čim ne bude predsjednik, dakle to je više nego jasno grubo kršenje krivičnog zakona. Ja sam pitao tužioca da, kada bih ja isto to rekao za Milorada Dodika, da mu prijetim da ću ga napasti, da li bih bio uhapšen – oni kažu da. E onda sam pitao zašto ne vrijede aršini za sve isto.

Tako da, podnio sam prijavu protiv njega, kao i protiv Luke Petrovića, njegovog bivše generalnog sekretara i direktora Elektroprivede koji stoji iza kampanje plakata, etiketiranje jezika mržnje u Trebinju, gdje se ja nazivam nekakvim američkim plaćenikom, iako ja nikad nisam imao apsolutno nikakvog kontakta ni sa amerikancima, ni sam bilo kojim drugim strancima.

Kako biste ocijenili situaciju u Republici Srpskoj i uopšte u BiH?

Mi smo u permanentnoj krizi koja traje duže od decenije i upravo je ova vladajuća oligarhija oličena prije svega u Miloradu Dodiku, ali i u njegovim koalicionimu partnerima – Draganu Čoviću ispred HDZ-a, i sada Trojki, ranije SDA ispred bošnjačkog faktora. Oni su najodgovorniji za krizu koja je permanentna, koja nikako ne prestaje, samo postoje određene kritične tačke kad ona kulminira.

Sada je došlo ponovo do usijanja upravo zahvaljujući retrogradnoj politici Milorada Dodika koji to sve inscenira, jer njemu odgovara kriza – kad imate napetost, prijetnje sukobima, otcepljenjem – onda niko ne priča o ekonomiji, o inflaciji, o ekonomskom urušavanju RS. Treba reći da Dodik stalno reprodukuje te krize.

Posljednja kriza je sad ispala oko izbornog zakona. On hoće da nametne svoj izborni zakon. Ne želi da se uvode tehnologije, videonadzori, skeneri koji bi spriječili krađe. Javnost u Srbiji mora da zna da Milorada Dodika ne pobijeđuje na izborima, već grubo prekraja izbornu volju građana. Tu dolaze glasovi Srbije, putem pošte. Imate, s druge strane, nevjerovatne zloupotrebe da oni kupe sve članove biračkog odbora i onda brišu glasove opozicije. Tako je u Doboju samo na jednim izborima ukradano gotovo 20.000 glasova, što je pokazalo kontrolno brojanje. Nažalost, iako se vode sudski procesi niko za to još uvijek nije odgovarao.

Milorad Dodik se boji izmjena izbornog zakona i sad je ta kriza kulminirala. Pored toga, postoje veliki finansijski problemi, RS je prezadlužena, nema dovoljno novaca da se servisiraju tekuće potrebe, plate. Takva je situacija da recimo u Nevesinju, u jednoj školi su pokrenuli pitanje da se skupi pomoć od đaka, odnosno roditelja, kako bi se kupio osnovni materijal za školu, što govori u kakvoj je teškoj situaciji cijela Republika Srpska. Milorad Dodik je pod sankcijama, njegova suluda politika – on je čitavu porodicu doveo u problem. Mnoge firme s kojima je povezan takođe su sada blokirane, računi, 2.000 radnih mjesta je u dovedeno pitanje. Tako da se čini da je njegov nakaradni mafijaški sistem zapao u tercijalnu posljednju fazu raspadanja.

I kako mislite da će se on završiti?

Siguran sam da je ovo definitivan kraj Milorada Dodika koji teško da može izaći iz situacije. On samo ide iz jedne u drugu krizu.

Treba reći da sam na neki način i ja pokušavao da ga uvučem. Sad sam insistirao da održi obećanje, pa iako nije bilo u dnevnom redu, naknadno je stavljeno, da se razmatra izborni zakon. Dakle, on stalno krši Dejton i stalno ima neke sulude najave, čime dodatno pogoršava svoj položaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button