Vijesti

Dodik i Kusturica iskoristili druženje da pjevaju skandalozne pjesme…

Dodikovo javno izražavanje podrške Mihailoviću i izvođenje četničke pjesme izazvali su kontroverze i osude u Bosni i Hercegovini

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je snimljen kako u društvu Emira Kusturice pjeva četn**ku pjesmu “Od Topole pa do Ravne gore”. Snimak Dodika kako izvodi pjesmu objavio je Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, poznat po nacionalističkim istupima.

Milorad Dodik je u prošlosti više puta javno izražavao podršku ratnom zločincu i komandantu tzv. vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, opisujući ga kao “borca protiv fašizma”.

Draža Mihailović, poznat i kao Čiča, bio je čet**čki general koji je tijekom Drugog svjetskog ra*a vodio jugoslavensku kraljevsku vojsku u otadžbini. Nakon rata, jugoslavenske vlasti su ga osudile na smrt zbog suradnje s njemačkim okupatorom, izdaje i ratn*h zločina, uglavnom protiv muslimanskog stanovništva u Bosni.
Mihailović je strijeljan 18. jula 1946. u Beogradu nedaleko od bivše Kraljevske palače, a mjesto njegovog pokopa nikada nije otkriveno.

Godine 2015., Viši sud u Beogradu rehabilitirao je Mihailovića, ukidajući presudu iz 1946. godine kojom je osuđen na smrt i strijeljan. Ova presuda nije bila podložna žalbi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button