Vijesti

Sankcije ih itekako bole – Bursać: Dodik je od bahatog kabadahije počeo izigravati žrtvu

Američke sankcije su crnolistaši psovali i ismijavali, a sada su briga broj jedan, jer kod domaćih zvaničnika sve prolazi osim udara na džep

“Šta nas briga za američke sankcije, mi ćemo po svome”, godinama rafalno poručuju ovdašnje političke vođe. Čast im je i ponos, kako su isticali sankcionisani, biti uz svoje, bilo da je riječ o entitetskom predsjedniku Miloradu Dodiku (što inače, što na crnoj listi), ili pak Marinku Čavari, nekadašnjem premijeru FBiH Fadilu Novaliću… Američke sankcije su psovali, ismijavali, omalovažavali. No, vrag je odnio šalu. Bankovni računi su zatvoreni. Pitanje je gdje će leći plate?!

NERVOZNI DODIK
Teški dani za crnolistaše. Sada je već jasno koga bole, a koga zabole za američke sankcije. Društvo bezbrigaša se smanjuje kako se obruč steže.

Svjesnom se pokazala Sanja Vulić, SNSD-ova državna parlamentarka, koja je odlučila pokrenuti akciju pomoći.

– Zašto nekom ukidate tekući račun? Da li mislite da ćemo mi dozvoliti da određene naše kolege budu bez novca? Solidarisaćemo se. Nas šest poslanika svi damo po hiljadu KM, zar mislite da ćemo dozvoliti da srpski član Predsjedništva BiH bude bez naknade ili plate, angažovala se Vulić, no to se nije svidjelo njenom stranačkom šefu Dodiku, pa joj je očitao lekciju.

– Suvišna je svaka priča o sankcijama i pozivam sve da prestanu komentarisati bilo šta. To za nas u Republici Srpskoj nije tema jer upravo oni koji ruše međunarodni poredak i vladavinu prava žele da nam to bude top-tema. I izjava Sanje Vulić je bila bespotrebna i upravo u funkciji onih koji žele da o tome spekulišu, rekao je Dodik.
Ovih dana u RS-u se spominje Integral inženjering, firma koju je osnovao Slobodan Stanković, koji je na crnoj listi završio u oktobru 2022. godine, a preminuo nekoliko mjeseci kasnije. Radi se o građevinskoj firmi koja posluje na prostoru cijele bivše države, a zapošljava više stotina radnika. Prema ranijim saznanjima, finansijski je podržavala Dodika. Iako su proceduru skidanja sa crne liste pokrenuli nakon smrti osnivača, to se još nije desilo.

Dodikove zahtjeve da se prestane pričati o američkim sankcijama, za naš list komentarisao je Dragan Bursać, novinar i kolumnista iz Banje Luke, koji kaže da su sankcije prva, ako ne i jedina tema u bh. entitetu RS.

– Zaista su bile smijurija dok nisu udarile po džepu i po kreditnim karticama. Možete vi ograničavati kretanje, deklarativno uvoditi sankcije, ali kada udarite po džepu, to je potpuno dejstvo i to se upravo desilo. Sada se mijenja ton. Dodik je od bahatog kabadahije počeo izigravati žrtvu. Njegov režim igra na kartu dobrovoljnog skupljanja priloga za funkcionere, što je potpuno apsurdno. Dodik ne želi da se o sankcijama priča, da se govori, da se zna… Vidjeli smo koliko je nervozan. Sada svako gleda kako će se izvući iz ove situacije. Iskazuje se tu i neka silna ljubav i stranačka privrženost, ali kada je džep u pitanju, sve se ruši kao kula od karata, govori Bursać, uvjeren da će do proširenja crne liste sigurno doći.

– Međutim, već sada su najbitniji igrači na udaru. Sankcije postižu efekat, ako nastave ovim intenzitetom i tempom, nove možda neće biti ni potrebne. Vjerovatno ćemo ubrzo gledati promijenjenog Dodika i tu kliku, a možda možemo očekivati i ono famozno Dodikovo da ide do kraja, svašta je moguće, poručuje.

OBIČAN BLEF
Sociolog Esad Bajtal kaže da se nastoji umanjiti smisao i važnost sankcija, “koje se uporno obezvređuju pred publikom koja je potrebna za buduće glasove”.

– Radi se o najobičnijem blefiranju koje traje decenijama, navikli smo na to. Ta priča oko skupljanja plata je obična poltronerija. Poltrona je uvijek bilo i bit će ih. Svaki čovjek ima pravo za sebe da izabere da li će biti neko i nešto ili će biti sluga nekome, pa makar taj neko bio i niko. Kada se radi o sankcijama, bila je opšta skepsa jer građani su bijesni, osiromašeni… I onda im neko budućnost, kakvu takvu, osporava i dovodi u pitanje. Zbog svega toga su građani očekivali brže i efikasnije djelovanje sankcija. Bili su razočarani jer se to nije desilo odmah, rekao je Bajtal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button