Uncategorized

Senad Hadžifejzović: “Evropo, dužna si nam! Država PADA, politika RUŠI čuvara BiH, Ustavni sud?!”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na ivici funkcionalnosti. Zapamtite: ako se zaključaju vrata čuvara države, granice BiH „otključane“ su uzurpatorskim politikama koje dolaze iz susjedstva.

Hadžifejzović: „Vrata EU – teška, blindirana, sigurnosna kapija – konačno su otključana i otvorena. Kako god, ipak je to historijski moment, prvi korak. Prvo se to mora – otvoriti vrata, pa otvoriti datum, pa otvoriti dugi proces pregovora, donošenja zakona. Ja taj proces decenijama nazivam – čistilište. Ljudima treba objasniti da je ovaj period presudan – da se u procesu pregovora sve bitno dešava i rješava – a onda se u Evropu ulazi bez tereta korupcije, čist… Najvažnije – u Evropu se ulazi bez političara, većine, koji će taj proces voditi. Bit će to godine raskida sa starim politikama, godine donošenja evropskih zakona. Da, najveća prepreka bit će političari koji moraju donositi zakone i odluke, a svjesni da tim postupcima sebe ukidaju. To je i do sada bio glavni problem – zašto bi nacionalni lideri išli u Evropu, a znaju da oni mogu otići u zatvor, historiju, zaborav… Sada nas čeka dug, bolan period čišćenja.
Iskreno: Evropa je ovo morala uraditi još davno, pradavno, barem onda kada je otvorila vrata Hrvatskoj. Logično je i prirodno da smo davno morali biti u Evropi. Evropa je dužna Bosni i Hercegovini, mnogo dužna. Morala je davno da nam vrati dug iz rata – da se opere za svoju nesposobnost i odgovornost u ratu. Morala je davno dokazati da ne sprečava Bosnu i Hercegovinu da uđe u klub zato što su u većini u njoj muslimani. Morala je potvrditi da u ovoj zemlji postoje neke univerzalne vrijednosti koje Evropa forsira, a koje su u BiH – normalne, prirodne i sigurno starije, kulturološki i civilizacijski, od modernih evropskih vrijednosti, a to su: multikultura, multireligija, multetničko.

Da, Evropa nas prima zbog sebe. Samo joj je trebalo nekoliko decenija, plus Ukrajina, da to shvati, pa da nas prihvati.

U procesu pred nama moraju se donijeti novi zakoni, teške odluke i hrabri potezi. No, prvo bi trebalo sačuvati ono vrijedno što postoji – institucije.

Ustavni sud je na udaru srpsko-hrvatske politike, a bosanska u tom napadu slabo brani glavnu državnu instituciju – čuvara države i Ustava. Sudije Ustavnog suda to danas vrlo direktno objašnjavaju. Na meti su, cilj – srušiti ih.

Ustavni sud se već u velikoj mjeri urušio; politika je to uradila. Sudije koje su otišle u penziju – neke zbog godina, a neke zbog politike, prinudno – politika neće da zamijeni. Sudije koje su ostale – troje njih, domaćih, brzo idu u penziju. Javnosti je malo poznato: sve sudije Ustavnog suda su imale mogućnost da sami, prije odlaska u penziju, izglasaju novo pravilo: svim sudijama koji idu u penziju produžava se mandat do momenta kada se izaberu nove sudije. Nećete vjerovati, sudije su same glasale protiv sebe, svog produženja mandata iako taj mehanizam, to pravilo postoji u većini evropskih sudova. Objašnjenje: nije moralno; moramo biti primjer drugima. Sada, preostale sudije moraju to učiniti da se Sud ne bi jednostavno raspao, sam sebe ugasio: produžiti mandat onima koji idu u penziju dok se ne izaberu novi. Politika je, naravno protiv, ali Ustavni sud – zbog države – mora biti za. A i stranci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button