SvijetVijesti

Majke Srebrenice: Sud je dužan da zaustavi negatore genocida

Majke Srebrenice i danas su, mirnim protestom na Trgu slobode u Tuzli, podsjetile na zločin genocida počinjen nad civilima Srebrenic u julu 1995. godine.

Vezenim jastučićima sa imenima njihovih ubijenih članova porodice, te panoima na kojima se nalaze fotografije njihovih najmilijih, majke su ponovo upozorile na sramotni pokušaj negiranja genocida od strane najviših predstavnika entiteta Rs u kome je genocid i počinjen.

“Pored tolikih žrtava ubijenih u genocidu, oni sada negiraju da su to uradili, ustvari, da su počinili genocid, što nas preživjele posebno boli.

Svi znamo šta su oni nama uradili, koliko su ubili nevinih ljudi. Nisu ubijeni samo onih 8.372 osobe, ubijeno je njihovo potomstvo, ustvari ubijene su generacije Bošnjaka sa prostora Srebrenice.

Mogu negirati, ali koliko god se trudili, ne mogu “sunce dlanom začepiti”, ustvari ne mogu sakriti da su počinili genocid. To je presudio međunarodni sud, to cijeli svijet zna i njihovo negiranje služi samo da bi vrijeđali žrtve.

I to govori o karakteru tih ljudi”, kazala je za Politicki.ba Nura Begović predsjednica Uruženja “Žene Srebrenice”.

Majke Srebrenice pozivaju nadležno tužilaštvo i sud u Bosni i Herceghovini da zaustave negatore genocida, ali i one koji “žrtve koje su pobili pripadnici vojske i policije Rs-a, pokušavaju da prikažu kao žrtve pripadnika Armije RBiH”, što se, navodi Begović moglo vidjeti predhodnih dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button