Vijesti

“PRAVDA” PO MJERI PREDSJEDNIKA SRBIJE “Aleksandar Vučić treba da vidi lica te djece, preplašene i golobrade”

Tužilaštvo je u utorak ujutro tražilo pritvor za mlade ljude koji su pohapšeni u nedjelju i stavlja im na teret teška krivična djela.

Više javno tužilaštvo traži pritvor za osobe privedene u nedjelju naveče, nakon nereda kod Skupštine grada Beograda i reakcije policije, piše Vreme.

U utorak ujutro oni su saslušavani u Palati pravde, potvrđuje advokat Jovan Rajić, koji zastupa jednog mladića. Saslušanja obavljaju četiri tužioca.

“Kao na pokretnoj traci u fabrici. Uvode jednog po jednog, predlažu pritvor za sve, bez posebnih objašnjenja”, priča Rajić. Pritvor se traži zbog navodne opasnosti da se ponovi krivično djelo.

“Očigledno je da su tužioci dobili nalog od svojih pretpostavljenih – da li od Nenada Stefanovića ili vrha izvršne vlasti kojem on slepo služi – da za tu decu traže pritvor bez ikakvog obrazloženja i zakonskog osnova. Bez da su nama predstavljeni bilo kakvi dokazi da su to lica koja su činila ta krivična dela”, dodaje Rajić.

Šta im se stavlja na teret?

Ranije je javljeno da je u toj noći uhapšeno 38 osoba, a glavni javni tužilac Nenad Stefanović naveo je da im se na teret stavlja pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog poretka i nasilničko ponašanje na javnom skupu.

Rajić podsjeća da je za ovo prvo djelo zaprijećena kazna do pet godina zatvora i navodi da je pripisivanje rušenja države u ovom slučaju – besmisleno.

Čak i za nasilničko ponašanje, kaže advokat, moralo bi da se dokaže da se neko individualno ponašao nasilnički i načinio značajnu štetu. Takvi dokazi, kaže, nisu prezentovani.

“Oni hoće da disciplinuju decu da ne izlaze na proteste. Ali, krivični postupak je individualna stvar. Oni ništa nemaju, samo su ih pokupili grupno i sada sprovode naređenja. Ovo je politički postupak bez trunke prava”, tvrdi Rajić za Vreme.

Vučića da bude “sramota”

“To su klinci, završavaju srednju školu ili su počeli fakultet. Izvučene su im pertle, skinuti kaiševi, jer je junačina najavila da će ih juriti kao zečeve”, nastavlja Rajić, misleći na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Vučić bi trebalo da vidi lica te dece, preplašene i golobrade, trebalo bi da ga bude sramota”, zaključuje advokat.

Sudija za prethodni postupak bi trebalo da odluči o zahtjevu tužilaštva o pritvoru, vjerovatno tokom dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button