Vijesti

Stižu prve reakcije na podizanje optužnice protiv Dodika i Lukića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika RS Milorada Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića. Dodik i Lukić su optuženi za krivično djelo neprovođenje odluka OHR.

Stižu i prve reakcije iz manjeg bh entiteta.

Nešić: Optužnica protiv Dodika i Lukića – optužnica protiv svih nas koji volimo i branimo RS

Nenad Nešić, predsjednik DNS rekao je da je optužnica Tužilaštva BiH protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića optužnica protiv svih nas koji volimo i branimo RS.

Kaže da je ovo prilika da pravosuđe BiH pokaže da je ovo potpuno politički montiran proces.

– Kristijan Šmit nema legalitet i legitimitet. Optužnica protiv Dodika i Lukića nije optužnica samo protiv njih dvojice, nego protiv svih nas koji volimo i branimo RS, nas koji poštujemo Ustav BiH – kaže Nešić.

Košarac: Podizanje optužnice je politički progon

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da bi podizanje optužnica provosuđa BiH protiv predsjednika RS Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića bilo politički progon.

– Pozivam Tužilaštvo BiH da podigne optužnicu protiv svih nas! – napisao je na društvenim mrežama Košarac, reagujući na objavu da je “Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštivanja odluka Kristijana Šmita”.

Žunić: Optužnica protiv Dodika i Lukića govori koliko je BiH zemlja apsurda

Optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, samo govori koliko je BiH zemlja apsurda, kolonija i protektorat, rekao je za RTRS Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

– Visoki predstavnik koji ne postoji u BiH, on je građanin Njemačke, koji je donio neke izmjene zakona, a onada je i neko Tužilaštvo donijelo neku optužnicu – rekao je Žunić i dodao da ništa nije legalno i sa međunarodnim pravom.

Ponovio je da Šmit ne može da reaguje na takav način.

– Aneks 10 je jasan, visoki predstavnik ne postoji u BiH, nije izabran i nema legitimitet, a ni legalitet. Njegove odluke ne treba izvršavati – poručio je Žunić.

Istakao je da Tužilaštvo može da podigne optužnicu, ali je jasan stav NSRS.

– Јoš je jasnije i slovo Ustava BiH da visoki predstavnik ne postoji u BiH. A tako se ni njegove odluke ne trebaju izvršavati – naveo je Žunić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button