Vijesti

ZAVIDI IM CIJELA EVROPA: Članovi Predsjedništva BiH i predsjedavajuća Vijeća ministara među najplaćenijim funkcionerima u regiji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, prima mjesečnu neto platu od 3.136 eura, Željka Cvijanović 3.390, a Denis Bećirović 3.315 eura

Ako je suditi po visini plata članova Predsjedništva i predsjedavajuće Vijeća ministara, BiH je već u Evropi.

Članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović, kao i predsjedavajuća Savjeta ministara BiH Borjana Krišto, po visini mjesečnih primanja ispunjavaju evropske standarde i nalaze se među najplaćenijim političkim funkcionerima u regiji.

 

Naime, prema podacima Forbesa, “najsiromašniji” predsjednik u regiji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čija je mjesečna neto plata 1.715 eura, dok predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar ima najvišu i iznosi 3.728 eura.

Uzimajući u obzir da je Slovenija zemlja s najvišim životnim standardom u regionu, zanimljivo je da predsjednica Slovenije prima tek tristotinjak eura više od članova Predsjedništva BiH, koji se nalaze na čelu države koja je, opet, među najsiromašnijim u regiji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, prima mjesečnu neto platu od 3.136 eura, Željka Cvijanović 3.390, a Denis Bećirović 3.315 eura.

Predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović, ima za 200 eura višu platu od Aleksandra Vučića i iznosi 1.932 eura, dok predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, prima neto mjesečnu platu od 3.555 eura.

Što se tiče plata koje primaju premijeri u regiji, BiH je i u toj kategoriji na nivou Slovenije i Hrvatske, zemalja koje su članice EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić prima znatno nižu platu od svojih kolega u regionu i ona iznosi 1.240 eura. Premijer Slovenije Robert Golob na vrhu je liste s platom od 3.874 eura, dok je odmah iza njega predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto s neto platom od 3.356 eura. Iza nje našao se hrvatski premijer Andrej Plenković s 3.195 eura, te premijer Crne Gore, Milojko Spajić, s 1.891 eura.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button