Vijesti

Evropske medijske organizacije pozivaju Dodika da se izvini nakon napada na novinarku N1

Međunarodni institut za štampu (IPI) objavio je zajedničko saopštenje organizacija u okviru mehanizma Media Freedom Rapid Response (MFRR) koje osuđuju “uvredljivo i prijeteće” ponašanje predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika prema novinarki Snežani Mitrović i N1 televiziji, te ga poziva da se “javno izvini i prekine sve zastrašujuće postupke prema svim medijima”.

U današnjem saopštenju IPI navodi da se pridružuje svojim partnerskim organizacijama u organizaciji Media Freedom Rapid Response (MFRR) u osudi Dodikovog ponašanja, te organizacije upozoravaju da su “ova agresivna retorika prema pripadnici medija, te naznake državnog praćenja medija, najnoviji primjeri u višedecenijskoj listi Dodikovih pritisaka na novinare i nezavisne medije” u bh. entitetu Republici Srpskoj.

“Kao što je istaknuto nakon nedavne misije u zemlji koju je organizirao MFRR, ovo neprijateljstvo prema kritičkom novinarstvu u Republici Srpskoj – posebno od samog Dodika – predstavlja prijetnju slobodi medija i doprinosi nesigurnosti u novinarskoj zajednici”, navodi se u saopštenju, te se objašnjava da se incident dogodio na konferenciji za novinare 16. novembra na kojoj je novinarka N1 Dodiku postavila pitanje o njegovim vezama sa brojnim osobama koje su nedavno uhapšene u policijskoj akciji.

Navodi se da je Dodik na konferenciji za novinare reagovao agresivno i optužio njenu televiziju N1 da laže, vodi “antisrpski narativ” i aktivno nastoji da “uništi” Republiku Srpsku. Zatim joj je na neprikladan način oteo mikrofon iz ruke i zaprijetio timu N1 rekavši im: “Mislite da mi nemamo službu koja vas prati šta radite?”.

Nakon događaja, novinarku Mitrović lično nazvao Dodik te je vikao na nju i vrijeđao je psovkama. Dodik joj je rekao da je nezadovoljan izvještajem koji je N1 objavio o konferenciji za novinare.

“Naše organizacije osuđuju prijeteći i opasni jezik koji je Dodik koristio i na konferenciji za novinare i tokom telefonskog razgovora, što predstavlja neprihvatljiv verbalni napad na profesionalnog novinara”, navodi IPI.

“Nažalost, ovakvo ponašanje se nekažnjeno nastavlja godinama. Dodik je novinare koji ga kritikuju u više navrata označio kao izdajice i neprijatelje države, te im prijetio, uključujući višestruke verbalne napade na novinarke. Kada budu upitani o ovoj retorici, zvaničnici vlade omalovažavaju ovu stvar. U stvarnosti, ovaj jezik ima za cilj da izoluje i diskredituje one koji nastavljaju da postavljaju osetljiva pitanja i pozivaju na odgovornost. Također normalizuje šire napade građana na novinare u Republici Srpskoj i šire”, ističe se.

Ističe se da organizacije u MFRR-u podržavaju Udruženje BH novinari u razmatranju pravnih opcija, uključujući i eventualno podnošenje krivične prijave. Također se ističe da se “sugestiji da državni organi prate rad N1 i potencijalno drugih nezavisnih medija u zemlji također mora pristupiti s najvećom ozbiljnošću i potencijalnom istragom”.

Navodi se da MFRR pozdravlja brz odgovor domaćih i regionalnih medijskih udruženja u osudi verbalnog napada na novinarku Mitrović i pružanju podrške, te da organizacije stoje iza Snežane Mitrović, njenog medija N1 i svih onih novinara u Republici Srpskoj koji nastavljaju da obavljaju njenu misiju za javno dobro i postavljaju teška pitanja “u sve više neprijateljkoj klimi”.

“Zajednički pozivamo Milorada Dodika da se javno izvini za svoje ponašanje i da se obaveže da će se sva buduća komunikacija sa i o novinarima odvijati na profesionalan način koji dolikuje statusu javne funkcije koju obavlja”, navodi se.

Saopštenje potpisuju: IPI, ARTICLE 19 Europe, European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), OBC Transeuropa (OBCT).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button