Svijet

MUHASILOVIĆ UPOZORAVA: “Na svako popuštanje međunarodne zajednice, Dodik izađe jači!” (VIDEO)

“Ovdje probosanska strana popušta previše Dodiku i Čoviću i to bi im trebala biti crvena linija. Kada Ustavni sud padne to će biti kraj BiH”, rekao je Muhasilović.

 

Politički analitičar dr. Jahja Muhasilović sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu bio je gost u programu televizije Hayat. Govorio je o brojnim aktuelnim temema u našem političkom životu.

Na početku je komentarisao Dodikovu prijetnju da će visokog predstavnika, ukoliko uđe u RS, uhapsiti i protjerati. Muhasilović je istakao kako Dodik sa ovim cilja više stvari.

“On na neki način sebi diže cijenu. Ono što nam je vrijeme pokazalo je da svako djelovanje međunarodne zajednice do sada na neki način je išlo Dodiku u prilog. S obzirom na to da je pokrenut proces ovo odugovlačenje od njega pravi heroja. Ništa ga nije koštalo i učvrstilo ga je u očima glasača. Dodik želi da ispolitizira situaciju i da s ovim izađe i dobije političke poene. On zna da će opet na dnevni red doći pitanje državne imovine. On bi najviše volio da državna imovina pripadne entitetima i da oni obezvlaste državu. To bi bio prvi korak pravne secesije. Dugoročno to bi prokrčilo put Srbiji da postane vlasnik BiH. Sve poteze koje su do sada vukli išli su u korist Srbiji. Ono što je indikativno jeste da su u međunarodnoj zajednici svjesni, ali odugovlače ovaj proces. Ako su ozbiljni i žele da ga zaustave oni će njega zaustaviti. Prva stvar koju je Tužilaštvo trebalo jeste da pokrene nalog za hapšenja, a SIPA da ga uhapsi”, rekao je Muhasilović.

Zaprijetio je Dodik i da će, kada Schmidt nametne zakon o imovini, te noći donijeti odluku o samostalnosti RS-a. Od toga Dodik ne odustaje. On je sada podigao sebi ulog, smatra Muhasilović.

“Rekao je da ako mu se ne ispune zahtjevi ide ka putu secesije. On nema kapacitete da se odvoji i on zna da se neće odvojiti, međutim Dodik na ovaj način prijeti međunarodnoj zajednici da se njegovi zahtjevi ispune. Na svako popuštanje on izađe jači, a BiH slabija. Ovo je njihov spin. Nije međunarodna zajednica naivna i njima odgovara da slabi BiH i da se od BiH napravi konsocijacija tri plemena. Mislim da međunarodna zajednica i Dodik na neki način su u dosluhu i pomažu jedni drugom”, rekao je Muhasilović.

Također je rekao da je s Trojkom dogovorio da Ustavni sud i izbacivanje stranih sudija bude na dnevnom redu. To se pokušalo i uraditi na pretposljednjoj sjednici, međutim tada je klub Bošnjaka zaprijetio napuštanjem sjednice pa je ta tačka skinuta s dnevnog reda. Dodik neće odustati od ovog zahtjeva i nastavit će ucjenjivati partnere.

“Ustavni sud je jedna od rijetkih institucija koja ne stavlja etnički prefiks, tri strana suca su balans. Čović je počeo govoriti protiv stranih sudija, da se to desi imali bi situaciju 4 naprema 2, gdje bi se uvijek proglašavale odluke koje odgovaraju Dodiku i Čoviću. Onog mometa kada budu imali tu kontrolu, to će smatrati Ustavom i tu će prabosanka strana ostati pasivni akter. To je zadnja instanca poslije koje ćemo mi imati BiH samo na papiru. Ovdje probosanska strana popušta previše Dodiku i Čoviću i to bi im trebala biti crvena linija. Kada Ustavni sud padne to će biti kraj BiH”, rekao je Muhasilović.
Portal Detektor objavio je istraživanje o ruskim diplomatama koji su akreditovani u ruskoj misiji u Bosni i Hercegovini nakon što su ih evropske države protjerale nakon početka agresije na Ukrajinu. BiH prema tome postaje sigurno utočište za diplomate nepoželjne u drugim zemljama gdje je manje ruskog uticaja. Muhasilović navodi kako je ovo propust koji se desio zbog greške Ministarstva vanjskih poslova.

“To se ne može samo dogoditi, ministar bi trebao biti malo ozbiljniji. Ne mogu se praviti tako diletantske greške, napravio je puno propusta, tako su nas i doveli u ovu situaciju sa Dodikom i Čovićem. Ministar je taj koji je zagovarao HDZ-ove prijedloge, branio je princip procenata i taj bi princip svu moć dao u ruke HDZ-u”,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button