SvijetVijesti

VUKANOVIĆ: IZA DODIKOVIH PRIJETNJI NE STOJI NIKAKVA MOĆ, TROJKA JE NAJVEĆI KRIVAC ZA OVAKVO STANJE U BIH

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS Nebojša Vukanović kazao je za Hayat.ba kako od današnjeg sastanka lidera Trojke, HDZ-a BiH i SNSD-a opet očekuje dogovaranje oko raspodjele novca i funkcija.

Trojka je svima obećavala da je napravila vlast s nekim novim Dodikom, da ima pozitivnu energiju, da to nije Dodik kojeg znamo 20 godina koji svakih dva mjeseca donosi blokade i opstrukcije. Čim su napravili vlast, Dodik je krenuo po starom kao što sam upozoravao. Odmah je napravio haos, izazvao jednu, drug, treću krizu, petu… Trojka je najodgovornija što ćemo svaka dva ili tri mjeseca, kako je to potrebno Dodiku, imati krizne i napete situacije, tenzije, prijetnje radikalnim potezima. Upozoravao sam da će Trojka biti između čekića i nakovnja, između SNSD-a i HDZ-a, ali oni su se na to oglušili, slušali su Vojina Mijatovića i sada moraju platiti političku cijenu jer je Trojka najveći krivac za ovu situaciju u kojoj se nalazi BiH – kaže Vukanović.

Sve se odigrava, kako dodaje, uz odobrenje stranaca kada je omogućena krađa izbora.

Stranci su dozvolili da Dodik nekažnjeno prođe, umjesto da svi ljudi koji su učestvovali u gruboj krađi i prekrajanju izborne volje odu u zatvor. A, s druge strane, Dodik se obavezao da će ispunjavati ono što bude trebalo strancima i da bi kvazievropske birokrate mogle poslati izvještaj u Brisel kako smo mi zemlja, tobože, napredna, kako ispunjavamo zakone – kazao je Vukanović.
Podsjetio je kako je upravo Zapad odnosno visoki predstavnik Christian Schmidt insistirao na izmjenama Izbornog zakona.

One su omogućile HDZ-u da bude neprikosnoven, a potom je eliminisao SDA tako da su stranci kreirali ovakvu vlast. A potom od svojih podanika traže da povremeno usvoje neki zakon kako bi predstavili da idemo negdje prema EU, kako je ovo dobar Savjet ministara. Dakle, jedna igra stranaca i marioneta u BiH koja će se naravno obiti o glavu građana koji masovno napuštaju zemlju i žive u apatiji, nema pravne države, nema nikakvog suštinskog napretka. Samo se Trojka, HDZ i SNSD dogovaraju oko podjele plijena, svima je jasno da ovaj put pogrešan smjer u kojem se krećemo – kazao je Vukanović.

Dodik je sinoć izjavio kako razmišlja da zabrani dolazak Schmidta u RS.

Ko obraća pažnju na izjave jednog populiste koji je dosad govorio o otcjepljenju, blokadama kasarni, o nepriznavanju odluka… Često daje teške izjave, iza tih njegovih prijetnji ne stoji nikakva moć niti može to da provede, nego želi da od sebe napravi žrtvu. Stalno igra igru sa Schmidtom kako bi prikupio poene kod naroda. Podsjetit ću da je predstavnik Bundestaga za jugozapadni Balkan i ovo područjue, dok smo se borili i protestovali da se ponove izbori, došao iz Njemačke u Banja Luku i šetao s Dodikom, direktno su Nijemci učestvovali u njegovom opstanku na vlasti. S druge strane, Schmidt ništa ne radi suštinski protiv Dodika, osim što daje izjave koje brane njega i njegovu populističku kampanju – rekao je Vukanović za Hayat.ba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button