SvijetVijesti

ŽUSTRA PREPISKA SEBIJE IZETBEGOVIĆ I HARISA VRANIĆA: Kako je “preko noći” nestala potreba za zapošljavanjem 55 ljekara specijalista na KCUS-u?

Vlada Kantona Sarajevo prije nekoliko dana odobrila je zapošljavanje nedostajućeg medicinskog kadra na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović mjesecima je naglašavala kako Vlada KS i resorno Ministarstvo na čelu sa ministrom zdravstva Harisom Vranićem namjerno diskriminiraju KCUS i ne žele dozvoliti upošljavanje, između ostalih, 55 ljekara specijalista koji nedostaju. Međutim, nakon što je kantonalna Vlada konačno dala “zeleno svjetlo”, iz KCUS-a je stigao odgovor u kojem direktorica Izetbegović navodi da “trenutne potrebe KCUS-a ne odgovaraju kadrovskoj strukturi” koja je definisana Odlukom Vlade KS.

“Nakon pomne analize Odluke i konsultacija sa stručnim kolegijima klinika, došli smo do informacija da ‘tržište rada’, kao i trenutne potrebe organizacionih jedinica KCUS-a ne odgovaraju kadrovskoj strukturi koja je definirana vašom Odlukom”, navodi se u dopisu kojeg potpisuje Izetbegović zajedno sa svim šefovima disciplina na KCUS-u, a koji je objavio Raport.

“Pretpostavljamo da je vaša Odluka donešena temeljem ranijih dugogodišnjih, veškratnih i ponovljenih potreba na koje niste odgovarali, što zbog moratorija, što zbog diskriminatorskog odnosa Vlade KS prema KCUS-u”, navodi se u pismu te dodaje:

“Kako smo dugo čekali na ovu Odluku neke od raspisanih pozicija u pomenutoj Odluci, nisu više aktuelne”.

Sada im, kako navode, ne trebaju ljekari specijalisti nego srednji medicinski kadar – ukupno 173 medicinska tehničara, te za održavanje 45 radnika i 10 ljekara specijalista.

Izetbegović je dobila odgovor od ministra zdravstva Harisa Vranića, koji podsjeća da se Vlada rukovodila spiskom koji je poslao upravo KCUS.

“Nije jasno, šta se moglo desiti da KCUS od 55 ljekara specijalista, za koliko je data saglasnost i to isključivo po Vašem zahtjevu, sada treba samo 10 ljekara specijalista. Molimo da nam odgovorite kako je nestala potreba za 45 ljekara specijalista, da li su ta radna mjesta ukinuta u sistematizaciji ili je došlo do neke reorganizacije klinika pa više nema potreba za ovim stručnim kadrovima”, naveo je Vranić.

Dalje navodi da nije jasno ni otkud odjednom potreba za 173 medicinska tehničara.

“Da li je nedostatak ovog stručnog kadra i odlazak iz KCUS-a, posljedica mobinga koji se vrši od strane direktora hirurških disciplina, obzirom da se ovom ministarstvu obraćao veći broj ovog kadra navodeći ovaj razlog zbog kojeg napuštaju KCUS”, pitao je ministar Vranić menadžment KCUS-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button