Uncategorized

Dodika “ne zanima” dorada optužnice: Murphy će otići, a ja ću i dalje biti predsjednik RS

Predsjednik RS-a ponovo je za posljedice svojih djela optužio predstavnike međunarodne zajednice u BiH, ustvrdivši da će minuse u budžetu “podijeliti s prijateljima”

”Ne zanimaju me razlozi zbog kojih je Sud BiH vratio Tužilaštvu BiH optužnicu. Ignorišem to. Sve što se dešava oko toga, pokazuje da je cijela stvar urađena nabrzinu. Čak ni sudija nije mogao da pređe preko tako napisane optužnice. Većina tužilaca je čak odbila da piše tu optužnicu.”

ŠIRA SLIKA
Ovo je danas u Banjoj Luci rekao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon što je objavljeno da je Sud BiH vratio optužnicu protiv njega i direktora Službenog glasnika Miloša Lučića na doradu. Dodik je ponovio kako iza svega stoje američki ambasador Michael Murphy i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Iz Tužilaštva curi na sve strane

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić podnio je Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS-a prijavu protiv nepoznatog tužioca i sudije zbog neovlašćenog objavljivanja dopisa Suda BiH koji je vezan za vraćanje optužnice Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

– Usljed navedenog postupanja, u medijima su objavljeni dijelovi navedenog dokumenta, čime je narušen integritet postupanja u predmetu, kao i kredibilitet Tužilaštva i Suda BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

– Imao sam izbor da li da budem dobar momak za njih, a loš za moj narod. Izabrao sam da budem dobar za moj narod bez obzira na posljedice. Otići će Murphy, a ja ću ostati ovdje. Ja ću biti predsjednik Republike Srpske i dalje, a on neće više biti ambasador, kazao je Dodik.

Banjolučki advokat Jovana Kisin Zagajac za Oslobođenje kaže kako očigledno postoje određeni propusti koji se mogu ispraviti ukoliko Tužilaštvo iskaže volju za tim.

– S obzirom na ozbiljnost predmeta, nedostatak sudske prakse, na ličnost osumnjičenog/optuženog lica u smislu funkcije koju vrši, Tužilaštvo je bilo dužno da predmetu pristupi stručno i sa posebnom dozom obazrivosti. Gledajući širu sliku, vidimo da je dugogodišnje sumnjivo kadrovsko stanje u pravosuđu došlo na naplatu, a što je trenutno odlična baza za nova politička potkusurivanja, kazala je Kisin Zagajac.

Dodik je juče govorio i o rezultatima dvodnevne posjete Mađarskoj. On je u toj zemlji bio zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović. Ustvrdio je kako Srpska danas ima više prijatelja nego ikada prije. Tokom boravka u Budimpešti, osim sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Dodik i Cvijanovićeva susreli su se i sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim, kao i sa predsjednikom Tatarstana Rustamom Minihanovim.

– Ukupan aranžman investicija u Republici Srpskoj sa mađarskom Vladom iznosi 118 miliona evra. Za nastavak dodjele poljoprivredne mehanizacije predviđeno je 18 miliona evra. Predvidjeli smo 70 miliona evra za neke od projekata koje je pokušala da zaustavi Vlada Njemačke, istakao je Dodik, dodavši da je Azerbejdžan poznat po zalihama gasa i nafte.

– Imaju jakog lidera. Njegov interes je kako brzo možemo doći do određenih projekata. Ono što do sada nije bilo, jeste pažnja Evropske unije ka Azerbejdžanu. Azerbejdžan sada iskazuje interes za gasovod kroz Republiku Srpsku. Pored toga, razgovarali smo o dodatnim poslovima oko nafte i naftne industrije, rekao je Dodik.

PROBLEM ZVANI FINANSIJE
Naglasio je da je sa Erdoganom razgovarao o putnoj infrastrukturi i izgradnje HE Mrsovo.

– Želim da kažem da Srpska ima probleme, ali rješavamo te probleme na način da to podijelimo sa prijateljima. Srpska je riješila problem finansiranja u ovoj godini. Mi smo u ovoj godini do sada riješili obaveze od 740 miliona KM, a povukli smo na tržištu novac u visini od 350 miliona KM, pojasnio je Dodik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button