Vijesti

MIRO LAZOVIĆ ZA “SB”: “Schmidtova pozicija kao visokog predstavnika u Strazburu može itekako biti UZDRMANA, i ne samo njegova već i AMERIČKE…”

Na ovu temu oglasio se i Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član ratnog Predsjedništva

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Christian Schmidt obratit će se Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu Kovačević navodno u službi “prijatelja suda”, kako su iz OHR-a pojasnili za “Slobodnu Bosnu” ranije. No, kako je “SB” saznala iz diplomatskih izvora, Schmidt se u Strazbur pozvao sam, a apelant Slaven Kovačević, u čiju korist je Sud presudio, tvrdi da Schmidt putuje samoinicijativno i s ciljem odbrane uspostavljenog sistema nametanjem izmjena Izbornog zakona kao posljedicu lobiranja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a sve u korist HDZ-a.

Na ovu temu oglasio se i Miro Lazović, predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član ratnog Predsjedništva.

Prije više od godinu dana na susretu predstavnika Civilnog vijeća sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom tražio sam da OHR i on lično, ukoliko im je cilj da BiH postane država punih ljudskih prava i sloboda na cijelom prostoru, moraju prioritet dati provođenju presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura.

Gospodin Schmidt je izrazio saglasnost da su etničke politike smetnja za evropski put BiH uz obećanje da će njegove naredne aktivnosti biti prvenstveno okrenute provođenju presuda Suda iz Strazbura.

U protekloj, kao i tekućoj godini, po ovom pitanju, nije bilo aktivnost OHR-a i visokog predstavnika. Naprotiv, njegovo nedavno obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a nagovijestilo je da presudu SZLjP u slučaju Kovačević smatra problematičnom za političke odnose u BiH. Stoga su razumljive kritike koje se ovih dana, sa više adresa, osim iz redova TROJKE, upućuju visokom predstavniku povodom najave da će prisustvovati novembarskoj sjednici Suda koja će potvrditi prvostepenu presudu u korist apelanta ili će je preispitati, nakon što su se ‘nelegalni’ apelanti žalili. Od te odluke Suda, kao i od već donešenih presuda, zavisi kakva će biti naša budućnost”, rekao je Miro Lazović, a zatim pojasnio:

“Hoćemo li ostati u etničkim kavezima u kojima nas politike trideset godina ćine zarobljenim ili ćemo kao slobodni građani, bez diskriminacija i poniženja, početi graditi zdravo društvo i stabilnu demokratsku državu. Christian Schmidt bi morao stati na stranu građana BiH. Njegova uloga to zahtjeva. On je tu da svojim aktivnostima otklanja blokade na putu BiH u EU i NATO-u, a ne da zadovoljava interese etničkih lidera i nazadnih etničkih politika. Tridesetogodišnja etnička dominacija konačno mora prestati. Ustavne etničke diskriminacije moraju biti zamijenjene ljudskim pravima i slobodama”, poručio je Lazović.

Lazović je podsjetio kako je Schmidt znao više puta javno reći da je on na strani svih građana BiH.

“U Strazburu, prilikom razmatranja presude u slučaju Kovačević, imat će priliku da nas u to i uvjeri. U suprotnom, njegova pozicija kao visokog predstavnika u BiH, sa pravom, bir će na udaru. Izgubit će povjerenje građana. Ne samo on, već i članice PIC-a kao i američka administracija”, smatra Lazović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button