Vijesti

Bećirović s udruženjima žrtava: Schmidtov posao nije iskazivanje zabrinutosti, već hitno zaustavljanje veličanja zločinaca

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je s Kadom Hotić, predstavnicom Udruženja Pokret Majki enklava Srebrenica i Žepa i Muratom Tahirovićem, predsjednikom Udruženja žrtava i svjedoka genocida, o pripremama za organizaciju obilježavanja 30. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Na sastanku je zajednički zaključeno da se još jednom pozove visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt da, u skladu s njegovim ovlastima i obavezama, zaustavi veličanje presuđenih ratnih zločinaca u udžbenicima bh. entiteta Rs.

“Dejtonska uloga visokog predstavnika nije da izražava zabrinutost, već da hitno djeluje, s ciljem zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Zato još jednom pozivamo visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da bez odgađanja donese odluku o smijeni ministrice Željke Stojičić, kao i da donese nalog o zabrani upotrebe novih nastavnih programa u školskoj 2024/2025. godini.

Visoki predstavnik mora konkretno i principijelno djelovati na cijeloj državnoj teritoriji BiH”, rečeno je tokom sastanka.

Kada Hotić i Murat Tahirović još jednom su zahvalili Bećiroviću i njegovom timu za predanu borbu na pripremi usvajanja Rezolucije pred Generalnom skupštinom UN-a.

Naglasili su posebno važnom činjenicu da će sljedeće generacije, zahvaljujući toj rezoluciji, obilježavati 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button