Vijesti

Nenad Nešić odgovorio na Konakovićev prijedlog: Vrućina je, ne želim vjerovati da ne zna proceduru

Stičem utisak da bi za svaku istragu da imaju podatke na mjestu na kojem mogu doći do informacija o kome se vodi istraga zbog organizovanog kriminala i kakvi su dokazi prikupljen, rekao je Nešić

Povodom prijedloga ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića da se u Sporazum o policijskoj saradnji između BiH i Republike Srbije obaci odredba da ‘‘entitetski i kantonalni MUP-ovi ne mogu sa zemljom potpisnicom provoditi aktivnosti na prostoru Bosne i Hercegovine bez saglasnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, OSA, SIPA‘‘, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić kaže da Konakovićevu izjavu “želi pripisati vrućini a ne neznanju ili lošoj namjeri”.

– Ne želim da vjerujem da ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković ne zna kako se sklapaju i mijenjaju međunarodni ugovori i da nije pročitao Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Posebno ne želim da vjerujem da ministar spoljnih poslova ne poznaje ustavno uređenje ove zemlje i da ne zna da su entitetski i kantonalni MUP-ovi samostalne i nezavisne upravne organizacije kojima nisu nadređeni ni DKPT ni OBA ni SIPA. Sve policijske agencije u BiH, u skladu s ustavnim uređenjem, potpuno su ravnopravne i u njihov operativni rad niko se ne smije miješati. Posebno ga niko ne smije ometati. Nijedan zakon ove zemlje ne daje nadležnost policijskim i obavještajnim institucijama BiH da se miješaju u operativni rad entitetskih i kantonalnih MUP-ova i da im daju saglasnost za aktivnosti iz njihove nadležnosti, objasnio je Nešić.

Nešić dodaje kako postaje vrlo simptomatično da se “prvo pokušala omesti saradnja MUP-a Republike Srpske sa Europolom, sve s ciljem da se ima uvid u informacije koje MUP RS dobija od Europola, a sada Konaković traži da policijske agencije na nivou BiH, kao i OSA, imaju uvid u operativne radnje entitetskih i kantonalnih MUP-ova”.

Stičem utisak da bi za svaku istragu da imaju podatke na mjestu na kojem mogu doći do informacija o kome se vodi istraga zbog organizovanog kriminala i kakvi su dokazi prikupljeni. Smetalo im je što MUP Republike Srpske direktno od Europola dobije informacije o Skaj aplikaciji. Sada im izgleda smeta što se mogu koristiti prikriveni istražitelji i podaci službi iz regiona, a da to ne mogu lako saznati, kazao je.

Prepiske iz Sky aplikacije su, ističe on, pokazale da kriminalne grupe koje se bave narkoticima nastoje u sve policijske agencije ubaciti svoje informatore, a najviše u one na nivou BiH.

– To je stvar koja bi trebalo da brine i Konakovića, a ne borba protiv opasnih kriminalnih grupa. Zato je sjajna vijest da entitetski i kantonalni MUP-ovi samostalno vode istrage i koriste pomoć policija iz regiona. Ono što predlaže Konaković, ne samo da je neustavno, nego je i vrlo rizično zbog povećane mogućnosti curenja informacija. Zato kolega Konaković treba jasno da se odredi – da li nam je protivnik policija koja radi na razbijanju organizovanog kriminala i štiti našu djecu, ili su nam protivnici organizovane kriminalne bande koje švercuju narkotike i ovdje peru novac!?, rekao je Nešić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button