Vijesti

Schmidt: Postoje neke snage koje bi htjele blokirati procese u BiH, ja to neću dozvoliti

Japanska šefica diplomatije Yoko Kamikawa u posjeti je Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik BiH Christian Schmidt je na konferenciji za medije govorio o značaju ove diplomatske posjete našoj zemlji.

Naime, Schmidt je kazao kako je ova posjeta izuzetno značajna za BiH posebno u trenutku velikih političkih tenzija.

“Hvala što ste ovdje. Međunarodna zajednica je uistinu svjesna koliko je važna stabilnost u regionu u globalnom kontekstu. Današnja posjeta je neizmjerno bitan signal da Japan pokazuje brigu za BiH. Japan je dao veliki doprinos u poslijeratnom periodu ove zemlje. Japan je prisutan u BiH kao članica Upravnog odbora za implementaciju mira i ovu odluku shvataju vrlo ozbiljno. Ja ću kao visoki predstavnik BiH izraziti svoju zahvalnost minstirici vanjskih poslova Japana na radu u Vijeću za implementaciju mira, a to ću ponoviti uskoro i kada budem posjetio Tokio”, kazao je Schmidt.

Zatim je dodao:

“Trenutno je potrebno mnogo podrške BiH, suočavamo se sa izazovnim periodom. Postoje neke snage koje bi htjele blokirati procese u BiH. Ja to neću dozvoliti zajedno sa Vijećem za implementaciju mira. Niko nema pravo uskraćivati ljudima izgled i nadu za Evropsku uniju.
Pozvao bih Vijeće za implementaciju mira da zajedno djelujemo za bolju budućnost BiH i njen razvoj. Pozivam svakog ko ima kontakt sa ljudima u Banjaluci da ih upozori da brinu o ljudima, a ne da igraju igre i donose zakone. Zakone poput zakona o izborima. Mi ovu zemlju gradimo na pomirenju, poštovanju. Radujem se što se desila ova historijska posjeta ministrice Japana u Bosni i Hercegovini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button