Vijesti

Dodikova opozicija ili ipak konkurencija? – Smijenili bi Vijeće ministara, a čuvaju Nešića

Protiv smjene ministra sigurnosti BiH, uz poslanike iz vlasti RS-a, bili su i opozicionari Darko Babalj i Branislav Borenović

Ni u drugom krugu glasanja inicijativa za smjenu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića nije dobila podršku poslanika Predstavničkog doma PSBiH. Ni ovaj put nije bilo entitetske većine. Praktično, Nešića je od smjene spasio dio opozicije iz bh. entiteta Republika Srpska. Protiv smjene, pored poslanika okupljenih oko SNSD-a, bili su i Darko Babalj (SDS) i Branislav Borenović (PDP). Mladen Bosić (SDS) bio je​ suzdržan, dok je Nenad Grković (Lista za pravdu i red) glasao za smjenu.

MA KAKVA EMISIJA
– Podsjetio bih da je gospodin Nenad Nešić prije nego što se počeo baviti politikom radio u MUP-u kao inspektor i na tom poslu je bio suspendovan zbog davanja informacija kojekakvim sumnjivim osobama. I jedna takva osoba se danas nalazi na mjestu ministra bezbjednosti BiH. To je bilo sasvim dovoljno da se uopšte ne razmatra njegovo imenovanje, a ne da ga postavite za ministra bezbjednosti. Otvoreno kažem da ću uvijek biti za smjenu gospodina Nešića, bez obzira na to ko je taj zahtjev podnio. Smatram da postoji tu još nekih ministara koji nisu dorasli funkcijama koje obavljaju, ali o tome drugom prilikom, kaže za Oslobođenje Grković.

Inicijativu za smjenu Nešića podnijeli su poslanici SDA, a u njoj su naveli da je Nešić, gostujući 21. maja u emisiji na TV kanalu sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, na naročito grub način uvrijedio žrtve genocida u Srebrenici i negirao genocid nad Bošnjacima kao činjenicu dokazanu na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Obrazloženje koje se bavi određenim TV emisijama ne priliči ovako visokom parlamentarnom domu i ne želim u tome učestvovati. Nemamo namjeru podržati smjenu, kaže Borenović (PDP).
Iz PDP-a su proteklih dana najavljivali rekonstrukciju Vijeća ministara BiH nakon što je žrijebom odlučeno da ovoj stranci pripada mjesto delegata u Domu naroda PSBiH. Zašto to nije realizovano već kod glasanja o smjeni Nešića iznenađenje je i za Grkovića.

– Iskreno, očekivao sam da će moje kolege upravo suprotno glasati od onoga što su uradile. I mene je iznenadilo kad sam vidio kako su ustvari glasali, odnosno protiv smjene gospodina Nešića. Poslije tog glasanja se nismo sastajali, nismo razgovarali. Ne znam zbog čega su imali takav stav, navodi Grković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button