Vijesti

Salkić upozorava: Srbija nikad neće odustati od teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini

Srbija nije i nikad neće odustati od teritorijalnih pretenzija prema BiH, upozorio je večeras na društvenim mrežama poslanik SDA u Narodne skupštine RS Ramiz Salkić.

Zbog toga, kako je naveo, samo naivne iznenađuju reakcije iz Srbije na nastavak širenja istine o genocidu počinjenom nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini.

“Panične i na momente histerične reakcije iz Srbije kroz napade na pronosioce istine, u prvom redu preživjele žrtve, dokaz su nastojanja Srbije da učini posljednji korak – ušutkavanje pronosioca istine radi konačnog plasmana u javnosti fabrikovanih laži.

Namjernom zamjenom teza da Srbiji prijeti opasnost od Bošnjaka i BiH želi se skrenuti pažnja javnosti od netom usvojene deklaracije ‘svesrpskog sabora’ te dodatno u srpskoj javnosti opravdati njeno usvajanje i njen sadržaj.

Zamjenom teza i ubrizgavanjem srpskoj javnosti nove injekcije straha od drugih i drugačijih želi se opravdati činjenje zločina u prošlosti nad Bošnjacima jer oni zapravo prestavljaju stratešku pretnju po Srbiju i srpski narod.

Vučić i njegovi poslušni sljedbenici u Srbiji, ali i među bosanskim Srbima jako dobro znaju da je istina potpuno drugačija i da upavo Srbija ima pretenzije prema Bosni i Hercegovini u budućnosti, baš kako je to imala i u prošlosti.

Najbolji primjer toga je činjenica da Vučić i njegovi sljedbenici poštuju teritorijalni integritet BiH sa Rs u njoj ali nikako ne govore o suverenitetu BiH jer oni smatraju da su entiteti suvereni.

Tako je predsjednica Narodne skupštine Srbije u NSRs u svom gostujućem obraćanju ponovila laž koja se želi plasirati u kontinuitetu – da je Bosna i Hercegovina nastala od entiteta, što je u direktnoj suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom, Anexom 4, članom 1. Ustava BiH.

‘Svesrpski sabor’ kroz usvojenu deklaraciju dao je snažnu podršku politici dezintegracije Bosne i Hercegovine i tihe integracije bh entiteta Rs u sve srpske tokove, čime se direktno krši suverenitet BiH.

Ova deklaracija je direktni nastavak politika koje su dovele do agresije, progona i genocida koji je počinila vojska Rs, podržana od strane Srbije kroz 30. kadrovski centar vojske jugoslavije.

Nikako i nikad ne treba izgubiti iz vida da je Srbija jedina država do sada presuđena da nije spriječila genocid i kaznila počinioce genocida.

Zbog svega navedenog Srbija i jeste potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao učesnik u međunarodnom oružanom sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine, što dodatno potvrđuju presude Stanišiću i Simatoviću ali i svjedočenje ratnog zločinca Miroslava Derinjića u Hagu koji kaže:

’13. Nisam ni znao da u toj zgradi Predsjedništva Kertes ima kancelariju, niti sam znao šta radi niti šta je njegov posao. Radi se o Mihalju Kertesu, koji je bio upleten u politiku u vrijeme kada je Slobodan Milošević započeo graditi svoju političku karijeru…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button