Vijesti

Napad na državu BiH entitetskog premijera i entitetskog predsjednika

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je potpuno opravdano federalnog premijera Nermina Nikšića, zbog antiustavnog djelovanja i napada na državu BiH, i zvanično stavio “rame uz rame” s entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom.

Ustavni sud BiH je utvrdio da entitetski premijer i entitetski predsjednik antidržavno i antiustavno djeluju, kao i da ne poštuju ranije donesene odluke Ustavnog suda BiH. Dakle, od danas je sudski dokazana pravna činjenica da su i jedan i drugi svojim nedjelima djelovali protivno interesima države BiH, postupali suprotno Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda BiH.

I jedan i drugi su izvršili napad na državu BiH uzurpirajući joj pravo na imovinu. Raspolažući državnom imovinom i jedan i drugi su oštetili budžet države BiH, što je samo po sebi dovoljno da budu sudski procesuirani.

Istovremeno, svojim postupanjem su i jedan i drugi antiustavno djelovali jer su prekršili Ustav BiH, odnosno postupali su suprotno ustavnim normama o raspodjeli nadležnosti kojima je pitanje uređivanja državne imovine stavljeno u isključivu nadležnost države BiH.

Također, i jedan i drugi su postupili suprotno ranije donesenim odlukama Ustavnog suda kojim je na jasan, precizan i obrazložen način utvrđeno i pojašnjeno da je pravo uređivanja statusa državne imovine Ustavom BiH rezervirano isključivo za državu Bosne i Hercegovine, a ne entitete.

Nakon prethodnog donošenja odluke Ustavnog suda o privremenoj mjeri u slučaju državne imovine na Jahorini i državne imovine u Varešu, i jedan i drugi su, u suštini, reagovali na identičan način, negirali su da uzurpiraju prava države BiH, da krše Ustav BiH i da ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH. Današnjim odlukama Ustavnog suda BiH pokazalo se da nisu govorili istinu i da, ne samo što nisu poštovali Ustavni sud BiH kao vrhovnu sudsku instancu u državi, nego su nastavili provoditi antidržavnu i antiustavnu politiku.

Zbog iznošenja neistina, realno bi bilo očekivati podnošenje ostavki na funkcije koje i jedan i drugi obnašaju. Međutim, kako ostavka predstavlja moralni čin i izraz poštovanja prema državi BiH, taj čin je u konkretnom slučaju i logički i moralno nemoguć.

Jedino što, u kontekstu naprijed istaknutih činjenica, preostaje i u šta ne može biti nikakve sumnje jeste pokretanje i provođenje postupka utvrđivanja krivične odgovornosti entitetskog premijera i entitetskog predsjednika, jer u postupanju i jednog i drugog nesporno je postojanje direktnog umišljaja za antidržavno i antiustavno djelovanje.

O kojem stepenu antiustavnog i antidržavnog djelovanja se radi dovoljno je samo ukazati na činjenicu da se u zvaničnom saopštenju Ustavnog suda BiH navodi da su odluke entitetskih vlada ništavne i da se istovremeno entitetske vlade i resorna ministarstva obavezuju da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenim odlukama.

Dakle, odluka Vlade Federacije BiH i odluka Vlade Rs su ništavne, što znači da se na osnovu istih nije moglo steći bilo kakvo pravo, pa tako ni finansijska korist za entitetske i budžete nižih nivoa vlasti.

Nakon današnjih odluka Ustavnog suda BiH, i za najveće skeptike više ne može biti nikakve sumnje da se antidržavno i antiustavno djelovanje provodi na cijeloj teritoriji države BiH, odnosno od vlasti oba entiteta.

Iako unutrašnje ustavno uređenje entiteta odlikuje asimetričnost, ipak nakon današnjih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne može biti nikakve dileme da entiteti imaju i neke zajedničke elemente i da se postepeno uspostavlja simetrija u njihovom postupanju koju odlikuje antidržavno i antiustavno djelovanje.

Sada je više nego jasno da je država BiH napadnuta od njenih entiteta i da se hitno moraju aktivirati mehanizmi odbrane države BiH. Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica i da je sve manja razlika između entiteta u njihovom antidržavnom i antiustavnim djelovanju. Postupanje entitetskog premijera Nermina Nikšića i entitetskog predsjednika Milorada Dodika je najbolja potvrda za takvu tvrdnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button