Vijesti

Helezova poruka građanima nakon dolaska Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu

Ovo nije vrijeme kad jedni drugima saplićemo noge. Vlast nije i ne smije biti vrijednija od države, rekao je Helez

Zukan Helez, minstar odbrane BiH, izjavio je kako su se pojedini predstavnici opozicije iz Federacije BiH stavili u isti koš sa ljudima poput Aleksandra Vučića, Nenada Nešića ili Aleksandra Goganovića.

Zajednički su im, kaže Helez, napadi na njega. Podsjetio je na period kada je SNSD tražio smjenu tadašnjeg ministra odbrane BiH Selme Ciktovića i tada je, poručuje, glasao protiv takve inicijative s ozbirom da je bio svjestan značaja i uloge ministra odbrane Bosne i Hercegovine za odbrambeni sistem naše zemlje.

U nastavku prenosimo njegovu reakciju:

Nisam dao odobrenje za ulazak kadeta Vojske Republike Srbije u BiH. Nikada neću staviti svoj potpis i odobriti paradiranje Vojske Republike Srbije u Prijedoru, mjestu na kojem su počinjeni neki od najstrašnijih zločina u Europi, nakon Drugog svjetskog rata
Očito ova činjenica ništa ne znači kvazi političarima i kvazi intelektualcima iz opozicije u FBiH, koji u ulasku kadeta Vojske Republike Srbije vide priliku da uberu jeftine političke poene.
U napadima na mene, u istom stroju našli su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik, ministar sigurnosti Nenad Nešić, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, ali i delegati u Domu naroda Parlamenta BiH Džemal Smajić i Zlatko Miletić, zatim Edin Ramić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine te mnogi drugi predstavnici opozicije u FBiH, koji kao lešinari vide priliku da u napadima mene dođu do par medijskih naslova.

Razumijem i znam zbog čega sam trn u oku Vučiću, Dodiku, Nešiću i drugim političarima koji ne vole Bosnu i Hercegovinu i aktivno rade na njenom cijepanju. Njima smeta jačanje Oružanih snaga BiH i naše domovine općenito.

Koji su razlozi napada na mene od strane opozicije u FBiH, predstavnika SDA, DF i SBiH treba prvenstveno pitati njih. Je li moguće da je to samo puka borba za vlast? Je li moguće da su spremni u svojoj borbi za vlast oslabiti i podrivati čitav odbrambeni sistem BiH? Da li im možda smeta što sam za godinu i po dana na poziciji ministra odbrane BiH uradio više nego njihove stranačke kolege za 20 godina?

Prije nekoliko godina SNSD je zatražio smjenu Selme Cikotića, tadašnjeg ministra odbrane BiH. Kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasao sam protiv, svjestan značaja i uloge ministra odbrane BiH za odbrambeni sistemu naše zemlje. Nisam se tada pridružio onim koji ne vole BiH u napadima na institucije ove države, kao što su to jučer uradili Smajić, Miletić, Ramić i drugi.

Poručujem svim građanima u našoj domovini, svim političkim akterima, predstavnicima vlasti i opozicije u našoj zemlji, zbog stalnih nasrtaja na suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje, probosanske snage moraju biti ujedinjene. Ovo nije vrijeme kad jedni drugima saplićemo noge. Vlast nije i ne smije biti vrijednija od države, istakao je Helez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button