Vijesti

Čuvari Bosne: Pozivamo na odgovornost sve nosioce državnih fukcija, a građane na budnost!

Zbog zabrinutosti za sigurnost i odbranu Bosne i Hercegovine nakon dolaska pripadnika policije i vojske Srbije, Udruženje Čuvari Bosne oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem poziv na budnost u vremenu puzajuće agresije i specijalnog rata protiv naše domovine.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH  znalo je da će u našu državu doći studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta i kadeti Vojne akademije iz Beograda. O tome ih je obavijestila Ambasada Srbije u BiH. Ministarstvo, na čijem je čelu Elmedin Konaković, umjesto da upozna državni vrh, u vremenu ozbiljnih tenzija i otvorenih prijetnji iz Srbije, odbija takav zahtjev i ne dozvoljava ulazak u državu pripadnicima strane policije i vojske. On obavještava Graničnu policiju BiH kako bi “gosti” imali nesmetan prolazak graničnih prelaza.

Nakon “agresorskih” napada na Bosnu i Hercegovinu helikopterskim desantom MUP-a Srbije, za koje je, kršeći propise i procedure, dozvolu također dao Konaković, ali uz saglasnost ministra odbrane Zukana Heleza, dolazak mladih policajaca i vojnika Srbije jasno pokazuje da institucije Bosne i Hercegovine koje vode aktuelni bošnjački kadrovi nisu spremne suprotstaviti se takvim nasrtajima i zaštititi teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Takvo neodgovorno ponašanje prema državi u potpunosti podrazumijeva pozivanje na odgovornost svih u lancu odgovornih, od šefa diplomatije, ministra odbrane, direktora OSA-e, direktora Granične policije, do vojno-obavještajnog sektora u Oružanim snagama BiH. Jer, ulazak strane policije i vojske na teritoriju nezavisne države Bosne i Hercegovine je školski primjer specijalnog rata – agresije, koji se maskira činjenicom da je riječ o studentima i kadetima. No, na fotografijama objavljenim u medijima, jasno je da u agresorskoj delegaciji su bili činovnici policije, vojnici i oficiri, a ne studenti i kadeti.

Jasno je da je nakon helikopterskog desanta dolazak delegacije policijskih i vojnih lica Srbije još jedna etapa u realizaciji puzajuće agresije i deklaracije srpskog sveta. Zbog toga pitamo i upozoravamo javnost u Bosni i Hercegovini, jesmo li dobro pretpostavili da će deklaraciju provoditi politike na čelu s Miloradom Dodikom, ako u dva slučaja vidimo da u interesu Srbije djeluju šef diplomatije Elmedin Konaković, ministar odbrane Zukan Helez, ali i odgovorni u obavještajno-policijskom sektoru i ostali odgovorni za odbranu i sigurnost države.

Drugo pitanje za javnost, na koje posebno moramo odgovoriti – smijemo li dopustiti da ova dva događaja progutaju dnevno-političke igrokaze, pa da u septembru gledamo borbeno vozilo Vojske Srbije kako maršira kroz gradove BiH?

Građanima Bosne i Hercegovine ovo mora biti poruka otrežnjenja, da na svaki mogući način budu spremni za nastavak oružane agresije na Bosnu i Hercegovinu. Jer, očigledno je da smo prepušteni sami sebi, prvenstveno u odbrani vlastitih života i imovine, a zatim i u odbrani domovine BiH.

Očigledno je da je svaki smisao izgubilo pozivanje institucija države da djeluju, ali i međunarodne zajednice koja mirno i licemjerno posmatra kako Aleksandar Vučić razbija teritorijalni integritet i nezavisnost države BiH. U dva agresorska čina nismo vidjeli nikakvu ozbiljnu reakciju ni NATO-a, ni EUFOR-a, ali ni UO PIC-a, ni OHR-a. Zbog šutnje u kriznim situacijama, svaka njihova sljedeća reakcija mora biti odbačena, jer dosadašnje reakcije, bile one šutnja ili pozivi na “dogovor”, služe kao uspavljujuća injekcija patriotama BiH dok neprijatelj vrši desant na BiH”, saopćeno je iz Udruženja Čuvari Bosne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button