Vijesti

DRAGAN MIOKOVIĆ VRŠI PRITISAK NA HELEZA: “Ministarstvo odbrane dužno je dati odgovore kako je došlo do defilea Vojske Srbije u Prijedoru!”

A ono što je još opasnije jeste izraz teritorijalne pretenzije na našu zemlju i to od strane zemlje koja je jedina na svijetu osuđena za nesprečavanje genocida i to genocida počinjenog nedaleko od mjesta po kojem sad njena vojska defiluje. Šutnja međunarodne zajednice ovim povodom zabrinjava, a na nama je da nivo opreza dignemo još više”, rekao je Mioković.

Predjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković pozvao je Ministarstvo odbrane BiH da objasni kako su pripadnici Vojske Srbije defilirali Prijedorom

Podsjetimo, jutros je Vojska Srbije defilirala kroz Prijedor povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari
Ako je sve u skladu sa zakonima naše zemlje, možemo reći da je njihov boravak u BiH zakonit, ali da li je to dovoljno? U bici na Kozari učestvovali su antifašisti iz svih dijelova bivše nam zemlje, a najviše stradao goloruki narod, pretežno srpski. S obzirom na tu činjenicu, ali i činjenicu da sve vojske u regiji kažu da baštine tradiciju antifašizma, Vojska Srbije nema ništa veće moralno pravo od bilo koje druge vojske u regiji da obilježava bitku na Kozari.

To bi bilo isto kao kad bi Oružane snage BiH defilovale kroz Kragujevac povodom godišnjice streljanja kragujevačkih đaka u Drugom svjetskom ratu.

Dakle, moralno pravo glasi: ili dopustiti svim vojskama u regiji da obilježavaju sve događaje u vezi s tradicijom antifašizma ili omogućiti samo vojsci one zemlje na čijoj se teritoriji događaj i desio da ga obilježava”, kaže Mioković.

On je istakao da je današnji konkretni slučaj ustvari pokušaj Srbije da uspostavi monopol nad antifašističkom tradicijom na ovim prostorima.

“A ono što je još opasnije jeste izraz teritorijalne pretenzije na našu zemlju i to od strane zemlje koja je jedina na svijetu osuđena za nesprečavanje genocida i to genocida počinjenog nedaleko od mjesta po kojem sad njena vojska defiluje. Šutnja međunarodne zajednice ovim povodom zabrinjava, a na nama je da nivo opreza dignemo još više”, rekao je Mioković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button