Svijet

USVOJENA DEKLARACIJA “SVESRPSKOG SABORA” NIJE GOTOVA STVAR: Nakon Vijeća naroda ocjenu će morati dati ustavni sudovi

Pretpostaviti je da će nakon toga uslijediti aplelacija prema Ustavnom sudu Republike Srspke, a nakon toga i Ustavni sud BiH.

Poslanici NSRS 2. jula su na Desetoj redovnoj sjednici usvojili Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Usvajanje Deklaracije pozdravljeno je aplauzom, te se nekako u javnosti doživjelo kao ‘gotova stvar’.

No, ova Deklaracija mora i na Vijeće naroda i to u roku od sedam dana. Materijali nisu još uvijek pristigli, ali se očekuju svakog dana.

Pretpostaviti je da će nakon toga uslijediti aplelacija prema Ustavnom sudu Republike Srspke, a nakon toga i Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Deklaracija, usvojena na tzv. “svesrpskom saboru” 8. juna u Beogradu, sastoji se od 49 zaključaka.

Između ostalog, u njoj se navodi da “srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu” te se pozivaju međunarodni akteri “da se vrate poštovanju slova Dejtonskog sporazuma”.

U suštini ona predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog procesa što će potvrditi i iz Ambasade SAD-a kada su saopštili da zaključci usvojeni na “svesrpskom saboru”, koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu BiH, “ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije BiH”.

Poslanik SDA Ramiz Salkić rekao je da “deklaracija ne nudi ni stabilnost ni dobrosusjedske odnose, već nastavlja etablirati ovaj entitet kao ekskluzivni teritorij Srba”.

– I ovo je samo nastavak agresivne ratne politike drugim, političkim sredstvima – dodao je Salkić.

Pozvao se na član 1 Ustava Rs, u kojem se navodi, kako je rekao, “da su svi jednaki i ravnopravni”, pa će onda biti zanimljivo vidjeti kakvu će odluku donijeti Ustavni sud Republike Srpske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button