Vijesti

Nove blokade i nedoumice, politička scena sve vrelija

Nakon što je Predsjedništvo BiH usvojilo Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2024. Godinu, očekuju se hitne sjednice Predstavničkog i Doma naroda PSBiH, koji također moraju usvojiti Budžet.

Nebojša Radmanović, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH kazao je zastupnicima da budu u pripravnosti, jer će sjednica biti uskoro zakazana. No, sjednica Doma naroda PSBiH mogla bi biti predmetom novih peripetija i blokada.

Naime, CIK je 4. jula dodijelio mandat Nenadu Vukoviću sa kandidatske liste PDP-Partije demokratskog progresa, koji će zamijeniti SNSD-ovu Snježanu Novaković-Bursać. Ali s ovom odlukom se nije složio Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavljujući i djelovanje pred Sudom u Strazburu.
Inače, protiv odluke CIK-a se može izjaviti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH putem Centralne izborne komisije BiH u roku od dva dana od dana prijema odluke.

“Kada ova odluka bude pravosnažna, a na nju je dozvoljena žalba u roku od dva dana, biće ispunjeni svi uslovi da idemo u sljedeću radnju, a to je radnja potvrđivanja rezultata”, rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Ona je pojasnila da se u ovom slučaju ne radi o prestanku i dodjeli zamjenskih mandata, već postupkom utvrđivanja i potvrđivanja rezultata.

“Kada utvrđujemo i potvrđujemo rezultate izbora nikada ne govorimo da je nekome prestao mandat. On prestaje po sili zakona kada utvrđujete i potvrđujete rezultate novih izbora. Ovo su potpuno novi izbori. Pravni presedan koji je proistekao iz odluke Ustavnog suda BiH”, rekla je Hadžiabdić.

Dakle, mandat koji je ranije dodijeljen Snježani Novaković Bursać, koja trenutno obavlja funkciju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH uopće se neće oduzimati, jer po tumačnju CIK-a za tim nema potrebe s obzirom da su utvrđeni novi rezultati izbora, i po kako su rekli, sili zakona novi mandat pripada Vukoviću.

Ali, pitanje je kako to tumače unutar SNSD-a i hoće li na sjednicu ipak poslati Novaković-Bursać, a na koju će svakako doći i Vuković, ukoliko do tada bude potvrđeno njegovo imenovanje.

Iz SNSD-a tvrde kako je CIK nelegalan te da ovim potezom pokušava modificirati političku scenu u BiH. Snježana Novaković Bursać ističe kako je trenutni sastav CIK-a sklopljen nelegalnom procedurom i da se radi o političkom tijelu koje manipulira izbornim rezultatima.
Vuković, pak, tvrdi da je pravda zadovoljena, ali je istina da će politička scena u Bosni i Hercegovini biti dodatno podgrijana, i to sve u vrijeme kada se treba usvojiti Budžet, s čijim se usvajanjem kasni sedam mjeseci.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button