Vijesti

STEŽE SE OBRUČ OKO MILORADA DODIKA: Odluku vlade Amerikanci spremno čekaju

Ako Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o IRB-u prođe sve procedure, Investiciono-razvojna banka RS, trebalo bi da vrši unutrašnji platni promet i prima depozite. To bi prema najavama vlasti značilo da će fizička i pravna lica moći da otvaraju račune u IRB-u, i vrše sav platni promet preko te banke, a sve kako bi zaobišli američke sankcije i nastavili poslovanje.

Da bismo dalje uskladili strateško poslovanje IRB-a, sa strateškim razvojem Republike Srpske, predložili smo da u narednom periodu IRB može da prima depozite i vrši platni promet. Mislimo da će depoziti biti mnogo efikasnije korišćeni. Znamo kako se sada koriste naši depoziti kod komercijalnih banaka, gdje značajan dio depozita ne završava u Republici Srpskoj. Kada je riječ o platnom prometu, u posljednje vrijeme u Ministarstvo finansija stigao veliki broj pisama nerazvijenih opština gdje su komercijalne banke zatvorile svoje filijale. Čak su negdje skinule i bankomate. Nemaju računicu da posluju u tim opštinama. Mi smo obavezni da obezbijedimo i privrednicima i stanovništvu, da ima mogućnost platnog prometa u tim opštinama. Da ne putuju u druge opštine. Zato smo predložili da IRB bude ta koja će vršiti platni promet u tim, i svim drugim opštinama, kaže Zora Vidović, ministrica finansija RS.

– Nakon usvajanja zakona, IRB kreće u proceduru ispunjavanja svih uslova da bismo se mogli obratiti Centralnoj banci BiH i Agenciji za depozite. Ono što je bitno naglasiti, jeste da depoziti koji se budu polagali u IRB-u nisu isti kao oni u Komercijalnoj banci. S obzirom da mi nećemo moći te depozite koristiti za svoje osnovno poslovanje koje se i dalje obavlja nesmetano. Samo će naši građani i pravna lica moći otvoriti račune u IRB-u i moći držati svoja sredstva i raspolagati sa njima. Mi ćemo se obratiti CBBiH i Agenciji za depozite, da vidimo šta treba da ispunimo i sigurno ćemo se potruditi da to što prije ispunimo, navodi Dražen Vrhovac, v.d. direktor IRB-a.

Podsjetimo, ekonomska analitičarka Svetlana Cenić izjavila je jučer da set zakona koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) a po kojima Investiciono-razvojna banka RS (IRB) može obavljati unutrašnji platni promet i primati depozite neće zaživjeti.

Pojasnila je da bi za to bila potrebna i saglasnost Centralne banke BiH zbog čega je moguće da taj pokušaj propadne i prije nego što je počeo, iako je resorna ministrica najavila brojne pripreme.

Cenić je kazala da je u toj priči previše nedorečenosti i neusklađenosti s važećim sistemom, te kontradiktornosti i sukoba interesa da bi ikada moglo funkcionirati u praksi.

-Ukoliko bi pokušali to provesti na silu, bez saglasnosti Centralne banke BiH i protiv svih međunarodnih upozorenja, to bi se urušilo jer su oni poznati po tome da ne znaju upravljati finansijama i bankarskim sistemom, navela je Cenić.

Podsjetila je da je politička garnitura koja to pokušava provesti dosad upropastila toliko stvari da će ovo biti samo još jedna u nizu i pritom će još više ljudi završiti na crnoj listi SAD-a.

Također, i iz Američke ambasade u BiH upozorili su kako nije nemoguće da i banke dospiju na američku „crnu listu“, indirektno upozorivši vlast u Republici Srpskoj da ne pokušavaju zaobići sankcije na ovaj način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button