Vijesti

BEOGRADSKA “POLITIKA” ZVONI NA UZBUNU: “Sarajevo kreće u kampanju ‘Bosna je bosanska’!”

Politika piše da se “u dokumentu Svesrpskog sabora koji je usvojen nedavno u Beogradu skreće pažnja na to da je Dejtonski mirovni sporazum bitno narušen i iskazuje protivljenje intervencionizmu, ali profesor Enver Halilović u tome čita ‘sintezu svih istorijskih oblika velikosrpskih političkih projekata od Načertanija do Memoranduma SANU-a’.

Bošnjački intelektualci skinuli masku i javno rekli ono što 30 godina misle – da je BiH samo bošnjačka, citira beogradska Politika Milorada Dodika koji je na ciničan način prokomentorao aktivnost nevladine organizacije Krug 99.

Beogradska Politika piše da će NSRS naredne sedmice raspravljati i najverovatnije usvojiti Deklaraciju usvojenu na Svesrpskom saboru.

Ovaj dokument, piše Politika, “u osnovi prevashodno ističe kulturno jedinstvo srpskog naroda i apeluje na poštovanje međunarodnog prava, to jest Rezolucije 1244 i Dejtonskog mirovnog sporazuma. U Deklaraciji se navodi da dejtonski Ustav BiH nije tesan za Republiku Srpsku i da autonomija stečena tim ugovorom odgovara srpskom narodu u Bosni i Hercegovini. Ipak, ovaj dokument otpočetka izaziva negativne reakcije u pojedinim krugovima na Zapadu, kao i u Sarajevu”.

Kako izvještava Politika, u odgovoru na Deklaraciju, sarajevski “Krug 99” je za 4. juli najavio konvenciju pod nazivom “Bosna je naša – bosanska”. Nakon ove konvencije organizatori najavljuju skupove i u drugim gradovima BiH. Kako navode, planirano je da se na sarajevskoj konvenciji, koju predstavljaju kao “patriotski odgovor”, postigne državotvorno jedinstvo “o doktrinama podjela i hegemonije nad BiH”.

Politika piše da se “u dokumentu Svesrpskog sabora koji je usvojen nedavno u Beogradu skreće pažnja na to da je Dejtonski mirovni sporazum bitno narušen i iskazuje protivljenje intervencionizmu, ali profesor Enver Halilović u tome čita ‘sintezu svih istorijskih oblika velikosrpskih političkih projekata od Načertanija do Memoranduma SANU-a’.

Politika piše da “u stvarnosti Deklaracija Svesrpskog sabora poziva na tješnju saradnju Srbije i Srpske, zatim ukazuje na nepodnošljive uslove za život Srba na KiM, te navodi da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena mimo Ustava i zakona Reublike Srpske. Taj deo je, čini se, najviše zasmetao delu zapadnih predstavnika u Sarajevu, koji su odmah počeli da dovode u pitanje suverenitet Republike Srpske, istovremeno ponavljajući neosnovane teze koje nisu potkrepljene Dejtonskim sporazumom da državna imovina pripada BiH. Svesrpska Deklaracija, koja članstvo u EU određuje kao strateški cilj uz očuvanje svih prijateljstava i stvaranja novih, i u kojoj se iskazuje pijetet prema svim žrtvama iz devedesetih i na nekoliko mjesta naglašava neophodnost poštovanja Dejtona, za profesora Halilovića je posebno sporna jer „predstavlja politički dokument i ima državno-obavezujuću upotrebnu vrednost”. On je, kako prenose sarajevski mediji, na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99” naveo da Deklaracija predstavlja „agresiju na BiH i secesionistički atak RS na integritet i suverenitet BiH”.

Politika piše da je “predsjednik RS Milorad Dodik cinično prokomentirao najavljenu konvenciju pod nazivom ‘Bosna je bosanska’ kazavši da ‘samo lonac može biti bosanski’, dodavši da je BiH po Dejtonskom sporazumu definisana kao zajednička zemlja Srba, Hrvata i Bošnjaka. Dodik je naveo da je ‘dobro da su skinuli masku i javno rekli ono što 30 godina misle – da je Bosna i Hercegovina samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za njih strano tijelo’.

Politika citira i izjavu zamjenika predjsedavajućeg Vijeća ministara BiH Staše Košarca koji rekao da “bosanska BiH ne postoji, jer je to iluzija i velikobošnjački pusti san koji, kako je naveo, proizlazi iz ‘Islamske deklaracije’, a ne iz dejtonskog Ustava i realnosti. On zaključuje da postoji samo dejtonska BiH, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button