Vijesti

SINIŠA KARAN NAKON OBJAVE MIŠLJENJA VENECIJANSKE KOMISIJE: “Ustavni sud Bosne i Hercegovine je potpuno neskriveni mehanizam i oružje svih unitarista”,

Koliko je važno današnje Mišljenje Venecijanske komisije o pitanju izbora sudija Ustavnog suda BiH najbolje govori reakcija koju je uputio Siniša Karan.

“Neobavezujuće mišljenje Venecijanske komisije nije ništa drugo nego trasiranje puta i realizovanje ideja unitarista s ciljem stvaranja građanske, čitaj unitarne BiH u kojoj će kojekakvi Komšići i Dunovići zastupati interese naroda kojima pripadaju”, poručio je danas Siniša Karan, profesor ustavnog prava i blizak saradnik Milorada Dodika.

Podsjećamo, po zahtjevu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, Venecijanska komisija je danas objavila Mišljenje u u kome se ističe da “etnička pripadnost ne smije biti korištena kao osnov za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”.

Karan je tim povodom kazao da je “Ustavni sud BiH potpuno neskriveni mehanizam i oružje svih unitarista”, dodavši da je na to upozoravano više puta iz RS.

“Ta institucija, ako se može uopšte i nazvati institucijom, nanijela je veće zlo BiH, čak više i od svih onih stranaca i ‘međunarodnih’ koji nam ovdje decenijama zagorčavaju život. Ovo najnovije mišljenje je katastrofalno i flagrantno kršenje ustavnog uređenja i ustavne strukture”, rekao je Karan.

On je na kraju poručio da je “Ustavni sud BiH postao otuđeni centar moći, vlast nad vlastima, očigledan primjer sudokratija, organ samovolje, ekspozitura velikobošnjačke majorističke politike, rušitelj dejtonskih, dogovorenih principa i rušitelj Ustava Bosne i Hercegovine, te predvodnik eliminacije pronađenog okvira zajedničkog života u multietničkoj konfederalno-federalnoj novonastaloj državnoj zajednici”.

“Karan tvrdi da Ustav nije ustavan”
Na Karanovu izjavu reagovao je politički analitičar iz Sarajeva, Haris Imamović.

“Venecijanska komisija je samo potvrdila ono što je definisano u Dejtonu. Venecijanska komisije, dakle, ne traži da se mijenja Ustav, već da se NE MIJENJA. Kako to može biti ‘flagrantno kršenje ustavnog uređenja i ustavne strukture’, ostaje tajna”, rekao je Imamović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button