Vijesti

Duraković: Dodikova šizofrena politika se ruši, postaje smiješan i nemoćan

NSRS na sjednici 2. jula razmatrat će vraćanje u entitet Republika Srpska upotrebu grba Nemanjića i himne “Bože pravde”.

Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, prijedlog predsjednika NSRs-a Nenada Stevandića deveta je tačka dnevnog reda. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Rs-a najavio je ranije da će, ukoliko NSRS usvoji ovaj zakon, pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Ova inicijativa je došla kao dio deklaracije sa “svesrpskog sabora” održanog u Beogradu 8. juna.

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković kazao je za Faktor da je spomenutu inicijativu Ustavni sud BiH već ranije proglasio neustavnom. Riječ je o, smatra, šizofrenoj i očajnoj politici i pokušaju predsjednika Rs-a Milorada Dodika da vrati fokus na ono što radi “kada na terenu vidi da gubi podršku s takvom politikom”.

– Ovo je i izborna godini kada se pokušava prikazati Srbinom nad Srbima i upravo pokretanje ovakvih stvari jeste jedna od njegovih uhodanih taktika koja postaje prilično smiješna i nemoćna bez obzira na to koliko postojao strah od mogućih Dodikovih odluka jer on za to ima mehanizme.
Ne postoji nikakav prostor da inicijativa bude usvojena – smatra Duraković.

Dodaje kako je smiješno više i komentarisati Dodikove očajničke poteze, dok “plaće kasne već pet dana u ovom entitetu”.

Dodik, kaže potpredsjednik Republike Srpske, skreće pažnju s realnih problema te tvrdi da Dodikova politika nema refleksiju u narodu niti ima poršku velikih masa.

– Ovdje su svi prilično umorni i razočarani onim što on radi – kaže Duraković.

Na pitanje postoji li strah Bošnjaka od narednih Dodikovih poteza u ovom entitetu, Duraković kaže da bošnjački narod u kontinuitetu živi diskriminaciju.

– Nije riječ o jednom događaju. Trpimo i zastrašivanja i sve ostalo što ovaj režim čini. Teško jeste, omladina odlazi, ali odlaze i drugi. To je generalno stanje u BiH. Ne možemo računati na instutucije ovog sistema, na ovaj budžet, na podršku. Možda bi se Federacija mogla više posvetiti opstanku Bošnjaka na ovim prostorima – poručio je Duraković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button