Vijesti

“SDA nije pristajala na podjelu BiH u najtežim okolnostima po ovu državu”

Izjava potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Igora Stojanovića o namjeri SDA da pravi “islamsku republiku” na 22 posto teritorija BiH je zlonamjerna optužba koja nema apsolutno nikakvo utemeljenje i koja neodoljivo podsjeća na propagandu koju već godinama šire centri iz kojih potječu velikodržavni projekti, navodi se u reakciji Refika Lende, potpredsjednika FBiH.

– SDA nije pristajala na podjelu Bosne i Hercegovine u najtežim okolnostima po ovu državu, u jeku agresije i provođenja udruženih zločinačkih poduhvata, a optužbe da to pokušava danas neće sakriti činjenicu da su za podjelu države i etničku segregaciju nakon rata najviše doprinijeli oni koji su glasali za Zakon o prebivalištu. To nije bila SDA. Žao mi je što je javnost ostala uskraćena za pravovremeni stav kolege Stojanovića o izjavi predsjednice FBiH Lidije Bradare prema kojem entitetsko preduzeće BH Gas nema nadležnost na teritorijama u kojima su Hrvati većinsko stanovništvo – naglašava se u reakciji.

U jučer saopćenom stavu, kolega Stojanović, umjesto da jasno i nedvosmisleno osudi Bradarinu skandaloznu izjavu, on je koristi da izvan konteksta predstavi navodne izjave predsjednika Bakira Izetbegovića, smatra Lendo.
U svojstvu generala Armije Republike Bosne i Hercegovine sa ponosom ističem multietnički karakter Armije i svjedočim iskazanoj hrabrosti i nesalomljivoj snazi volje svih njenih pripadnika da se država od agresije odbrani i da se steknu uslovi za realizaciju vizije, rahmetli prvog predsjednika Alije Izetbegovića.

Njegova je vizija bila izgradnja moderne, demokratske i na građanskom principu uređene države, svih njenih građana i naroda. Kolega Stojanović u svojstvu vojnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, može da svjedoči i na okolnosti da nikada i niko nije kazao da se bori za “islamsku republiku” već za Republiku Bosnu i Hercegovine, te se može sjetiti i izjava rahmetli prvog predsjednika Alije Izetbegovića čija je politička poruka bila da budemo i Bošnjaci i Hrvati i Srbi ali da ipak budemo malo više Bosanci – podsjeća Lendo.

Da SDA nikada nije pravila “islamsku republiku” najbolje može posvjedočiti kolega Stojanović, koji se ne može požaliti da je na bilo koji način bio diskriminisan, ističe Lendo.

– Naprotiv, promijenio je niz radnih mjesta u javnom sektoru o kojima su mnogi Bošnjaci mogli samo maštati. Umjesto neutemeljenih optužbi o podjeli Bosne i Hercegovine, svima nama koji obnašamo funkcije u institucijama vlasti bi bilo mnogo svrsishodnije da razgovaramo o stvarnim problemima, poput enormnih zaduženja Vlade FBiH, koja već u prvih devet mjeseci ove godine dostižu 670 miliona KM, dugovima javnih preduzeća ili problemima sa penzionim fondom – istakao je Lendo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button