Vijesti

POSLJEDNJI TANGO VOŽDA IZ LAKTAŠA: Milorad Dodik je u velikim problemima, na ovaj način će pokušati ostati na vlasti, a nakon toga slijedi sunovrat…

Kako saznaje „Slobodna Bosna“ problemi s nedostatkom novca u bh. entitetu Republika Srpska postali su ekstremni.

Dok se javnost zabavlja dodjelom ordenja i rasIpanjem budžetskih sredstava, iza kulisa se odvija prava drama.

Kad slavlja utihnu, ostaju računi. Ne štedi se, kada se novac ne daje iz vlastitog džepa. Posljednji u nizu dokaza stiže iz bh. entiteta Republika Srpska. Riječ je o odlikovanjima u vrijednosti od 120.000 konvertibilnih maraka. Za kabinet predsjednika malo, za radnike kojima sve češće kasne plate – egzistencijalno mnogo.

Bh. entitet odavno grca u dugovima, a rupe puni novim zaduženjima. Na Banjalučkoj berzi za 41 milion maraka, a već u ponedjeljak za dodatnih 35 miliona. Narod šuti, a vlast se kiti – ordenima.

Kako saznaje „Slobodna Bosna“ problemi s nedostatkom novca u bh. entitetu Republika Srpska postali su ekstremni.

Vlada RS-a zadužila se prije tri dana prodajom trezorskih zapisa za 41 milion KM, a već za dva dana slijedi novo zaduženje od također 41 milion KM.

Većina ovog novca otići će za isplatu mirovina, kako bi vladajući režim najstariju populaciju u što većoj mjeri pred izbore pridobio na svoju stranu.

Št će biti sa isplatom mirovina u novembru, u ovom trenutku nije poznato.

Zna se da je budžet RS-a prazan, da kasne plaće u JP “Šume RS”, brojnim gazdinstvima po četiri-pet mjeseci.

No, nakon izbora, slijedi i neisplaćivanje plaća u drugim brojnim Javnim poduzećima.

Dugovanja prema dobavljačima se ne plaćaju mjesecima, tako da je situacija sve katastrofalnija usprkos izjavama Milorada Dodika i ministrice financija Zore Vidović, da novca ima i da je se sve obaveze izvršavaju na vrijeme.

Financijski sunovrat tek slijedi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button