Vijesti

POLITIČKA BITKA ZA SREDNJU BOSNU: Jesu li se HDZ i Trojka udružili protiv SDA?

Zbog izostanka političkog dogovora partija vladajuće Trojke s jedne te vodećih opozicionih partija s bošnjačkom predominacijom, SDA, Stranke za BiH i DF-a, s druge strane, postoji sasvim realna mogućnost da HDZ osvoji načelničke pozicije u većini općina u Srednjobosanskom kantonu.

U svih 12 općina ovog “mješovitog” kantona, hrvatske stranke će na izbore izaći u jednoj koloni, što je ranije dogovoreno na sjednici Hrvatskog narodnog sabora. No, probosanske stranke, zbog izostanka međustranačkog dogovora, u svim općinama izaći će na glasačka mjesta u dvije kolone i tako, podjelom biračkog tijela, omogućiti pobjedu kandidata iz Čovićevog HDZ-a.
Čak bi se moglo desiti da probosanske stranke, prvi put nakon rata, ne osvoje načelničku poziciju ni u Travniku, u kojem Bošnjaci čine apsolutnu većionu, ili recimo u Gornjem Vakufu – Uskoplju. U Travniku je SDA kandidirala Kenana Dautovića a HDZ Iliju Nakića. Favorit je, nesumnjivo, kandidat SDA, zbog izrazite brojčane dominacije Bošnjaka. No, u bitku za načelničku poziciju uključio se i Konakovićev NIP s kandidatom Tarikom Šečićem, koji također dolazi iz reda Bošnjaka. Naravno, kandidata NIP-a podržat će još najmanje dvije partije, SDP i Naša stranka, tako da bi u slučaju izjednačene bitke Dautovića i Šečića, kao konačni pobjednik mogao izaći kandidat HDZ-a Ilija Nakić!

Taj se scenarij već desio četiri godine ranije u Novom Travniku. Tada je NIP-ov kandidat iz reda bošnjačkog naroda pomogao HDZ-ovom kandidatu da slavi pobjedu u općini u kojoj su Bošnjaci većina.

Probosanske stranke bi ove duboke podjele mogle izgubiti načelničku poziciju u Gornjem Vakufu, Jajcu, Travniku, Novom Travniku… Naime, ni u jednoj općini ovog etnički mješovitog kantona, stanke Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) nisu istaknule niti jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda iako se dvije od tri (SDP i NS) javno deklarišu kao građanske nenacionalne stranke.

Doslovno u svim općinama gdje nastupaju, stranke Trojke istaknule su isključivo kandidate iz reda bošnjačkog naroda, što je mnoge navelo na zaključak da se HDZ i Trojka udruženim snagama takmiče protiv SDA.

Da je u pitanju mogući skriveni dogovor na to je nedavno upozorio i SDA-ov aktuelni premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo.

“Ne mogu to reći sa tvrdnjom sto posto, ali po ovome što rade (SDP i HDZ, op. SB) u kombinaciji sa biračkim mjestima gdje postavljaju i mijenjaju ljude, po tome se vidi da rade i pripremaju zajednički manevar”, rekao je Lendo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button