Vijesti

Pitanje svih pitanja u RS-u: Vučić (ne) zatvara vrata Dodiku pred izbore?

Podrška iz Srbije će, uvjeren je novinar Dragan Maksimović, stići, ali će ona biti simbolična i daleko od one podrške kakvu Milorad Dodik očekuje i na kakvu je navikao

Sve poznajem, ali kao predsjednik Republike Srbije, imam odnose sa rukovodstvom Republike Srpske. Nikada se nisam miješao u izbornu kampanju, osim što mogu da kažem šta mislim o nečijem razvoju i čuvanju interesa Republike Srpske.” Ove je dvije rečenice prije nekoliko dana rekao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji iz izbora u izbore, direktno ili manje direktno, podržava SNSD i Milorada Dodika i postavlja se pitanje da li će ovako biti i ovoga puta.

CRNA LISTA
Vučićeva izjava, smatraju stručnjaci, niti sakriva, niti otkriva. Predsjednik Srbije ovaj put neće tako lako podržati Dodika, jer je predsjednik Republike Srpske u međuvremenu otvorio veliki front sa međunarodnim faktorom, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama koje su pola njegovih najbližih saradnika i kompanija koje su dobijale najunosnije poslove u RS-u stavile na crnu listu.

– Vučiću će problem prilikom eventualne podrške predstavljati i sudski proces koji se protiv Dodika vodi pred Sudom BiH. Vučić i vidi i zna da je Dodik postao na neki način jedan od najvećih problema u BiH i da mnogi pokušavaju taj problem da amortizuju, ako ne čak i politički eliminišu. U takvoj situaciji njegova direktna podrška je nezamisliva, kazao je novinar Dragan Maksimović.

On smatra da i crna lista, koja je puna Dodikovih kadrova i kompanija koje se povezuju sa najmoćnijom porodicom u Srpskoj, neće olakšati Vučićevu poziciju. Podrška iz Srbije će, uvjeren je Maksimović, stići, ali će ona biti simbolična i daleko od one koju Dodik očekuje.

Ne treba zaboraviti da Vučić godinama ne dolazi na proslavu Dana Republike Srpske. Dolaze njegovi kadrovi, ministri u Vladi Srbije, ali on se ne pojavljuje. I to nešto govori. Vučić je, kao i Dodik, praktičan političar i neće dozvoliti sebi da uradi nešto zbog čega će kasnije morati da plaća penale, smatra Maksimović.
Politikolog i novinar Cvijetin Milivojević kaže da je dobro što je Vučić takvu izjavu dao pred Dodikom koji se, prema njegovim riječima, na lokalnim izborima, održanim u decembru prošle i junu ove godine, ponašao kao promotor Srpske napredne stranke. Dodik je time navukao gnjev onog dijela birača u Srbiji koji ne glasaju za SNS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button