Vijesti

Irfan Čengić podvučeno zelenom i “daltonist” Igor Stojanović

Počeo je dugo očekivani predizborni vašar koji će trajati narednih mjesec dana, a tokom kojeg će crveni, zeleni, plavi, narandžasti, žuti i ini, puni predrasuda, primitivizma, neznanja i zlonamjetnosti etiketirati i blatiti jedni druge, sve u nadi da će izluđeni, izigrani i prevareni građani prepoznati vrijednosti jednih i slabosti drugih, te dati svoj glas spasiocima koji djeluju lokalno, a misle globalno.

Među prvima je okidač povukao i ozbiljne optižbe na račun SDA ispalio Igor Stojanović, potpredsjednik Federacije BiH iz reda Srba i visoki dužnosnik SDP-a.

Stojanović je najveću bošnjačku političku partiju optužio da je spremna odreći se 78% teritorije BiH zarad stvaranja “islamske države”. Drugim riječima SDA je optužena za antidržavno, antiustavno i nezakonito djelovanje protiv multietničke i građanske BiH sa ciljem uspostavljanja fantomske teokratske tvorevine.

Uz svo uvažavanje njegovog ratnog angažovanja, ovo je ipak i previše i za jednog pripadnika časne Armije R BiH.

Ove neodgovorne izjave, neutemeljene i proizvoljne optužbe, obojene islamofobijom, u najmanju ruku, doprinose izazivanju vjerske i nacionalne mržnje.

Zasigurno će izazvati žestoku reakciju velikog broja Bošnjaka, a poslužice i kao gorivo neprijateljima ove države.

Ciljana je i međunarodna zajednica, EU i SAD, da SDA stave pod još veću lupu, a SDP-u, odnosno strankama “Trojke” osiguraju još jedan dugoročni kredit za vođenje države.

Sa druge strane, očit je izostanak Stojanovićeve političke konzistentnosti, ignorisanjem nacionalno obojenog političkog djelovanja u okviru vlastitih redova i zatvaranjem očiju pred kampanjom koju vodi Irfan Čengić, aktuelni načelnik sarajevske općine Stari Grad.

Da je iole politički dosljedan i principijelan, Stojanović bi trebao prvo reagirati na Čengićeve plakate i javno tražiti objašnjenje šta predstavlja zelena podloga na Čengićevom plakatu, ispod naziva općine, uz prilično militarističku poruku, koju kao da šalje sa prve borbene linije, a ne iz načelničke fotelje, koja prije svega traži poštenje i profesionalizam, a ne hrabrost.

Očito, lako je Stojanoviću biti hrabar na teritoriji “islamske države”, a teško Čengiću u zelenom Starom Gradu.

Kada je u pitanju borba za glasove građana, onda ćemo spojiti crveno i zeleno, a ono što je do sada bili zeleno, proglasićemo crnim, u nadi da su građani daltonisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button