Vijesti

HAOS U SRBIJI ZBOG GOVORA PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BiH: Ovo je sadržaj pisma koje je Srbija uputila generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsjedniku Generalne skupštine UN-a…

Podsjetimo, Bećirović je u govoru kazao da je zbog velikodržavnih pretenzija Srbije prema tuđim teritorijama, BiH u opasnosti.

Srbija je uputila pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsjedniku Generalne skupštine UN, kao odgovor na istupanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića pred tom organizacijom, a u kojem je on, kako se navodi, izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda.

U pismu se navodi da “Bećirović zloupotrebom izlizanog narativa o Velikoj Srbiji želi da oživi u regionu konflikte iz devedesetih godina prošlog vijeka”.

-Političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo je podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome prijetnja čini još malicioznijim.

Srbija nije prijetnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost.

Stav Srbije je da se mora uložiti napor da se, umjesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana.

Da ironija bude veća, bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za prijetnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum, otimajući proteklih godina oko stotinu nadležnosti koje su tim sporazumom garantovane Republici Srpskoj.

Bećirović je pred Generalnom skupštinom UN govorio bez platforme koju je odobrilo Predsjedništvo BiH, čime je prekršio zakone sopstvene zemlje.

Srbija ostaje čvrsto opredijeljena za mir, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, i to će upravo to biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu, navodi se u pismu.

Podsjetimo, Bećirović je u govoru kazao da je zbog velikodržavnih pretenzija Srbije prema tuđim teritorijama, BiH u opasnosti.

Na šta je sve upozorio predsjedavajući Predsjedništva BiH u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button